Logo

alkoholer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


alkoholer

Alkoholer. Propanol findes i to former; 1-propanol (propan-1-ol), der er en primær alkohol, og 2-propanol (propan-2-ol), der er en sekundær alkohol. Tallet angiver nummeret på det carbonatom, som hydroxylgruppen er bundet til.

 

alkoholer: organisk-kemiske forbindelser der indeholder hydroxylgruppen -OH. Teknisk vigtige er bl.a. metanol, ætanol (alm. alkohol), isopropylalkohol (opløsningsmidler), ætylenglycol og glycerol.


alkoholer, i kemi en bred klasse af neutralt reagerende forbindelser med en eller flere hydroxylgrupper (-OH). De anvendes som opløsningsmidler, vaskemidler, medicin, brændstof og til fremstilling af plastmaterialer. Som alkoholer betegnes kun forbindelser, hvor hydroxylgruppen er knyttet til et carbonatom i en alifatisk eller alicyklisk gruppe. Efter antallet af hydroxylgrupper skelner man mellem monovalente, divalente eller alment polyvalente alkoholer. Normalt kan man ikke have to hydroxylgrupper ved samme carbonatom, og i de tilfælde, hvor sådanne stoffer kan isoleres, reagerer de som carbonylforbindelser.


Der skelnes mellem primære, sekundære og tertiære alkoholer, afhængigt af om carbonatomet med hydroxylgruppen er bundet til ét, to eller tre carbonatomer, idet dog CH3OH regnes som primær. De tre typer adskiller sig klart fra hinanden, idet primære og sekundære alkoholer ved oxidation giver henholdsvis aldehyder og ketoner, mens tertiære destrueres.


Teknisk fremstilles alkoholer ud fra petroleumderivater som ethylen. Alkoholer er udbredt i naturen. Methanol (træsprit, CH3OH), ethanol ("alkohol", C2H5OH) samt adskillige aromatiske alkoholer som kanelalkohol, salicylalkohol og terpenalkoholer (mentol, borneol) forekommer frit eller som estere, dvs. forbindelser mellem alkoholer og organiske syrer.


Fedtstoffer er estere af den trivalente alkohol glycerol (glycerin, CH2OH-CHOH-CH2OH) med "fedtsyrer". Voksarter er estere mellem fedtsyrer og højere monovalente alkoholer som fx cetylalkohol, C16H33OH.

I kosmetik anvendes alkoholer som opløsningsmidler, primært i parfumer og da i koncentrationer fra 2 % til 95 %, afhængig af produktkategorien. Alkoholen fordamper, når produktet påføres. Samme funktion udnyttes i hår- og neglelak. Læs mere om alkohol:


Alkohol

alkohol (alkohol og strafferet)

alkohol (alkoholforbruget i Danmark)

alkohol (alkoholiske organforandringer)

alkohol (alkoholismebehandling)

alkohol (koncentrationsangivelser)

alkohol (kulturhistorie)

alkohol (teknisk fremstilling)

alkohol ambulatorie

alkohol-·og Narkotikarådet

alkoholer

alkoholforgiftning

alkoholisme

alkohol (naturlig fremstilling ved gæring)

alkoholnydelse

alkoholstyrke

alkometer

alkohol (alkohol og strafferet)

alkohol (alkoholforbrugsmønstre)

alkohol (alkoholoptagelse og omsætning)

alkohol (føtalt alkoholsyndrom)


  alkoholer  Alkohol beregner
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 455 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• alkometerkortord for alkoholmeter, dvs. alkoholmåler; et instrument af aræometertypen til måling af...
• alkoholfremstilling fremstillet ved forgæring af forskellige sukkerarter, fx vin af druesaft, cider af...
• alkometerkortord for alkoholmeter, dvs. alkoholmåler; et instrument af aræometertypen til måling af...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!