Logo

alkohol

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

alkohol


alkohol, ethylalkohol, ethanol, vinånd, sprit, generel betegnelse for den mest kendte af alle alkoholer: ethanol, CH3CH2OH. Alkohol er den berusende bestanddel af gærede drikke og har som sådan været kendt i årtusinder.

 

Alkohol er en vandklar væske (kp. 78 °C, densitet 0,789 g/cm3) med karakteristisk lugt og brændende smag; den er letantændelig og brænder med svagt blålig farve. Ved gæring kommer koncentrationen sjældent over 15 vol.%, men ved destillation kan opnås en koncentration på op til 96 vol.%.

 

Alkohol er et yderst vigtigt opløsningsmiddel i mange industrier inden for farve-, lak-, medicinal-, nydelsesmiddel- og kosmetikproduktion og er desuden et væsentligt udgangsstof til fremstilling af ether (æter), estere og andre stoffer i den kemiske industri. Det kan også anvendes som brændstof i bilmotorer. På grund af den høje beskatning af alkohol til drikkebrug er alkohol til teknisk brug denatureret og således fritaget for afgift (se denaturering).

 

Ordet alkohol kommer af latin alcohol, 'pulver' af arabisk al-kuhl 'pulver af metallet antimon', senere specielt om alcohol vini, 'vinens mindste bestanddel'.

 

alkohol (arabisk): kemisk set en kulbrinte, hvor et eller flere af brintatomerne er blevet erstattet af hydroxylgrupper (OH-grupper). Monovalente alkoholer har en OH-gruppe, fx metylalkohol og ætylalkohol; polyvalente alkoholer har to eller flere OHgrupper, fx den trivalente glycerinform (C3H5(OH)3). 4- til 6-valente alkoholer er nærbeslægtede med sukkerarterne. Alkoholer med kun få kulstofatomer er flydende og flygtige, blandbare med vand og letantændelige. Alkoholer med 4-10 kulstofatomer er olieagtige; alkoholer med 11 og flere er faste ved stuetemperatur. Hvis det kulatom, der har OH-gruppen, også har 2 brintatomer, er alkoholen primær, dvs. den indeholder gruppen -CH2OH; har den ét brintatom, er den sekundær (gruppen -CHOH-); ved tertiære alkoholer bindes ingen yderligere brintatomer (gruppen COH). Kemisk er alkoholer reaktionsdygtige, giver estere med syrer, alkoholater med baser, organiske syrer med oxidationsmidler.


Den sekundære isopropylalkohol ((CH3)2)CHOH anvendes til fremstilling af parfumer, sæbe, hårvand og frostbeskyttelsesmidler, som opløsningsmiddel for olie, voks og estere, som afvandingsmiddel i nitrocellulosefremstilling og til tørring og konservering af stoffer fra planter og dyr.

I daglig tale betegner ordet alkohol udelukkende ætylalkohol (ætanol, spiritus, vinånd, C2H5OH, en vandklar, aromatisk skarptsmagende væske, der koger ved 78,5°C og brænder til kuldioxid og vand med let blålig flamme. Kan blandes med vand, æter, kloroform, glycerin og æteriske olier. Ved 40 volumen-% alkoholindhold forstås, at 100 liter væske indeholder 40 liter ren alkohol. Ren eller næsten ren alkohol er en stærk gift.


Alkoholiske drikke er skadeligere, jo højere alkoholindhold de har. Alkohol optages gennem maveog tarmvæggene, i tyndtarmen efter 1-2 timer, og vandrer ud i kroppen, især i nerve- og hjernecellerne. Forbrændingen i kroppen fremskyndes, hvis der samtidig med alkohol indtages druesukker. Blodet indeholder altid en smule alkohol; 7-8‰ er dødeligt.


Alkohol som drikkevare fremstilles mest ved gæring af sukker- eller stivelsesholdige plantestoffer som kartofler, korn, træsukker, sukkerroeaffald, drue- og anden frugtsaft. Ved gæringen får man i reglen 15-20% alkohol; ønsker man en højere procent, må man destillere flere gange, dvs. opvarme til over 80°C, så at alkoholen fordamper, hvorefter dampen opfanges og fortættes ved afkøling.


Teknisk fremstilles alkohol især af kartofler og træ, fx affald fra papirfabrikation (sulfitsprit); af 100 kg træ får man ca. 25 kg alkohol. Alkohol kan fremstilles helt syntetisk med acetylen og ætylen som mellemprodukter; man får da 100 kg alkohol af 140 kg kul og 200 kg kalk. Alkohol anvendes foruden som nydelsesmiddel til eddikefremstilling, kosmetiske formål, lægemidler, opvarmning og i teknikken.

 

alkohol indgår i mange nydelsesmidler, alkoholiske drikke; optages og fordeles i legemet i løbet af ¾-1½ time; koncentrationen i blodet er et godt mål for indtaget alkohol-mængde; en "genstand" (en øl, et glas vin, en snaps) svarer til ca. ¼‰ i blodet og forbrændes alm. på 1½-2 timer. Se også: beruselse.


Alkohol kan pifte en ret eller et helt selskab op - eller svine det hele til. Hvis man vil undgå sidstnævnte, er det en god ide at spare på mængden, men ikke på kvaliteten.


Alkohol: alm. betegnelse for etanol, etylalkohol, det virksomme (berusende) stof i alkoholholdige drikke som brændevin, spirituosa, vin og øl.


Læs mere om alkohol:


Alkohol

alkohol (alkohol og strafferet)

alkohol (alkoholforbruget i Danmark)

alkohol (alkoholiske organforandringer)

alkohol (alkoholismebehandling)

alkohol (koncentrationsangivelser)

alkohol (kulturhistorie)

alkohol (teknisk fremstilling)

alkohol ambulatorie

alkohol-·og Narkotikarådet

alkoholer

alkoholforgiftning

alkoholisme

alkohol (naturlig fremstilling ved gæring)

alkoholnydelse

alkoholstyrke

alkometer

alkohol (alkohol og strafferet)

alkohol (alkoholforbrugsmønstre)

alkohol (alkoholoptagelse og omsætning)

alkohol (føtalt alkoholsyndrom)


  alkohol  Alkohol beregner




 

 


.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 11 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• alkoholismemisbrug af alkohol, muligvis et arveligt biokemisk fænomen
• alkoholrelateretalkoholrelateret, (af arab. alkohol + latin relatere), især om sygdom, som skyldes...
• alkoholistalkoholist, alkoholiker, dranker; se alkoholisme.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os