Logo

Blomkål

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

En god måde at dæmpe sulten på inden mid­dagen er at spise små, rå blomkålsbuketter. Ingen fedt, ingen kalorier, men fordøjelsen får den rigtigt start.


Da blomkålen blev udbredt i Europa i 1500-tallet, fandtes der også violette hoveder, men ved århundredeskiftet regnedes de for umoderne og forsvandt. Så skulle de være rig­tigt hvide. I dag er de lilla hoveder tilbage igen; de taber bare farven ved kogning. Der findes også grønne blomkålshoveder. En videreudvikling af blomkål sammen med broccoli har giver en slags mellemting mel­lem dem, nemlig broccolo.

Brassica oleracea var. botrytis. Mild kål, hvor blomsterstanden spises. Bruges kogt, stuvet, gratineret samt rå i salat. Lang sæson, april-okt., der forlænges gennem drivnlng og import. Stammer fra Cypern, kom via Italien til Vesteuropa i 1500-tallet. Først udbredt i Danmark i anden halvdel af 1800-tallet.

2

Blomkål er bogstaveligt en blomst. Blomstdannelsen slutter tidligt med at vokse i højden og danner så blomkålshovedet. Det skal være hvidt eller lys gulligt, fast og omgivet af friske grønne yderblade. Danske blomkål har kort sæson, men takket være import kan man få friske blomkål hele vinteren. Forekommer også som dybfrost i grønsagsblandinger.
Anvendelse: Kogt, stuvet, gratineret samt i gratiner, supper og pureer. Anvendes også rå i salater.


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 558 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?
Effektiv reklame - klik her