Logo

Banan

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Vi tænker knap nok på, at bananen er ekso­tisk. Den er en af de mest anvendelige frug­ter, der findes. Ud over at have en hygiejnisk indpakning og at være fyldt med næring og energi er den god at spise hvor som helst og når som helst, alene eller sammen med andre ingredienser både i søde og i stærkt krydrede retter.
Bananen er en god erstatning for slik og søde sager. Fordi bananer er søde i sig selv, kan man snyde kroppen lidt og tage en banan i stedet. Kulhydraterne giver også en længere mæthedsfølelse.
Fordi bananer mætter godt og hurtigt gi­ver energi, er de blandt det bedste, som man kan spise både før og efter træning, enten, som de er, eller blandet i energidrikke.
Banantræet er faktisk en kæmpemæssig staude, der kan blive op til 10 meter høj.
De sammenrullede blade, der danner en slags stamme, gør, at planten ligner en palme. Der kan være op til 200 bananer på hver klase (stok). Den stammer fra det sydlige Asien, og den var kendt i Europa allerede i oldtiden.
Bananer kræver tropisk klima, næringsrig jord og rigeligt med nedbør for at kunne tri­ves. I Afrika og især i Centralamerika er de i dag både vigtige fødemidler og eksportvarer. De dyrkes ikke alene på plantagerne, men også i små landbrug eller i folks egne haver. De bananer, som vi far, er høstet umodne og opbevaret i fugtige omgivelser.
Der findes ca. 300 forskellige banansorter, og af den mest almindelige bananplante dyr­ker man to typer: Den søde banan og den sti­velsesrige melbanan.
En af de almindeligste sorter blandt de søde bananer hedder Cavendish. Finger og sugar er små, 7-8 cm lange med sødt, cremet frugtkød. Der findes også bananer med rødbrun skal og sødt, gul-rosa frugtkød med en cremet konsistens.
Melbananerne er store med fastere frugt­kød, og de er ikke lige så søde. De bruges i madlavningen i smagsfyldte, krydrede retter og kan både koges, bages i ovn, steges og gril­les.
Grønne bananer er også en sort af madba­naner, der må tilberedes, inden man kan spise dem. Både smag og konsistens minder om kartofler.
Bananer tåler ikke kraftigt tryk, så læg dem altid øverst i kurven, når du køber ind. De skal ikke opbevares i køleskab, fordi skal­len så bliver mørk og frugtkødet hårdt og uden smag.
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.019 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!