Logo

Banan - frugt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Bananer vokser i klaser på 20-25 kg tunge frøstande - stokke - af en tropisk kæmpeurt, der kan blive ca. 10 meter høj. Den er flerårig, og hver plante har kun en stok. Planten hugges ned efter høsten. Fra rodstokken vokser en ny plante op. Bananer høstes umodne og transporteres hurtigt til mQdningslager hos importøren. Bananplanten stammer sandsynligvis fra Indien, hvor man hat fundet mange tusindårige afbildninger af den. Der findes mange banansorter - den mest dyrkede er Gros Michel. Fra De Canariske Øer eksporteres mini bananer, der også kaldes dværgbananer. Jamaica, Mexico og Mellemamerika tegner sig for 85% afverdensproduktionen. Opbevaringstemperaturen må ikke være under + 11º og ikke over + 22°. Bananer smager bedst, når de er helt modne. Så er skallen jævnt gul med tilløb til brune pletter.

Musa sapientum L. frugt af bananplanten Musa paradisiaca og M banana. Spises rå, naturel eller i desserter som frugtsalat og banana split. Anvendes også stegt grillet eller flamberet. Indgår i asiatiske køkkener tillige i hovedretter, fx. nasi goreng. Importeres fra tropiske områder, plukkes umodne og eftermodner i klimarum. Før modningen er kulhydratindholdet næsten 100%, mest som stivelse. Hos nogle arter omdannes dette helt til sukker under modningen, hos andre udebliver denne omdannelse, og disse melbananer anvendes udelukkende kogte eller stegte.

Banan hører til pisangfamilien (Musaceae) og regnes for at være en af verdens ældste kulturplanter. Den har sit hjemsted i det tropiske Sydøstasien, hvor der stadig findes visse vildtvoksende arter. Herfra har den bredt sig til Afrika og De Kanariske øer. Spanierne bragte i 1500-tallet bananen med til Amerika, hvor den fik stor udbredelse i Mellem- og Sydamerika. I Nordeuropa er bananen et ret nyt bekendtskab, og først for ca. 90 år siden begyndte importen af bananer til Danmark.

Ældre søfarende kan berette, at mange af de første laster med bananer til Europa aldrig nåede frem, fordi de modnede så meget ombord, på grund af dårlige køle- og beluftningsforhold, at de måtte smides over bord. Nu dyrkes bananer overalt i tropiske og subtropiske områder med Brasilien, Indien og Philippinerne som de største producenter.

Bananplanten kaldes ofte en palme, men er egentlig en urt, hvor bladene sidder så tæt sammen, at bladskederne danner noget, der ligner en stamme. I løbet af ca. 1/2 år vokser planten til sin fulde højde, som er 4-10 m, hvorefter den samme år blomstrer og bærer frugt. Høsten foregår ved, at planten hugges om, og de umodne bananer plukkes af. De grønne bananer modnes kunstigt, når de er fremme i importlandet, hvorved man bedre kan styre afsætningen.

Betydning i kosten
Bananer hører til de energirige frugter. Bananer har et vist indhold af C-vitamin, B6-vitamin og kalium og har desuden et stort indhold af kostfibre.
Typiske fejl
Køleskader (overfladen bliver grågul, og frugtkødet forbliver hårdt), overmodenhed (sorte pletter) og råd.

Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for bananer er ved 12-14*g*C og 95-100% relativ luftfugtighed. Holdbarheden er meget afhængig af modenhedsgraden. De umodne (grønne) kan holde sig 15-20 dage ved 12-14*g*C og 4-8 dage ved 20*g*C. De modne (gule) bananer kan holde sig 3-6 dage ved 12-14*g*C og 2-3 dage ved 20*g*C

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (12 stemmer)
Siden er blevet set 2.808 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?




Effektiv reklame - klik her