Logo

Avocado

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Avocadoen er vidunderlig med sit bløde, cremede frugtkød og mildt nøddeagtige smag, og den kan kombineres med både sødt og salt og passer derfor til mangt og meget.
Avocadoer vokser på høje træer og høstes altid umodne. Når vi køber dem i forretningerne, er de ofte fortsat umodne, men de mod­ner på et par dage ved stuetemperatur. De skal give efter for et let tryk med fingrene, men tryk forsigtigt. Husk, at frugtkødet hurtigt misfar­ves af luftens ilt, så skær først avocadoen ud lige før serveringen eller dryp frugtkødet med citronsaft, der modvirker misfarvningen lidt.
Der findes forskellige sorter af avocado med grøn eller næsten sort skal. De kan også være glatte eller knudrede. Der er en stor sten in­deni.
Avocadoen kommer oprindeligt fra Centralamerika, men dyrkes i vore dage i de fleste tropiske og en del subtropiske områder.

 

Persea americana Mill. (fra mex. indiansk ahuacatl 'testikel', am. alligator pear)
Pæreformede frugter fra træ af laurbærfamilien. Stammer fra Centralamerika. Findes i to varieteter, Haas med brunviolet vortet skind og Fuerte med glat grønt tyndt skind. Skallen er giftig. Det smøragtige frugtkød mørkner ved iltning, kan forhindres af citronsaft. Smagen let nøddeagtig. Anvendes naturel med forskellige saucer, farseret, i salater, supper og saucer. Meget brugt i amerikansk køkken. Først udbredt i Europa i løbet af 1970'erne; omfattende import fra Israel.

Avocado er frugten af avocadotræet, som hører til laurbærfamilien (Lauraceae). Avocadotræet er hjemmehørende i det nordlige Sydamerika, hvor det har været dyrket i meget lang tid. Avocado var bl.a. en yndet spise hos aztekerne, da spanierne kom til Amerika. Første gang den blev omtalt i Europa, var i 1519 i en spansk beskrivelse. Nu dyrkes den mange steder i tropiske og subtropiske områder med Mexico som den største producent. Også i Middelhavslandene, bl.a. i Israel og Spanien, dyrkes avocado.

Frugten har form som en pære og betegnes ofte avocadopære. Botanisk er frugten et bær med et lyst, grønligt frugtkød omkring et stort frø. Frøet, som ikke kan spises, kan veje op til 25 % af frugtens samlede vægt. Frugtkødet er meget fedtholdigt og har været brugt tidligere til sæbefabrikation. På den modne frugt er konsistensen af frugtkødet næsten som smør.

Der forekommer en række forskellige sorter af avocado, som har forskellig sæson. Avocado spises rå, naturel eller blandet med fødteks. rejer. Frugten skæres over, og frøet fjernes. Kødet misfarves hurtigt efter overskæringen. For at modvirke dette, kan der dryppes lidt citron over skærefladen.

Betydning i kosten
Avocado er blandt de mest energirige frugter og grønsager. Dette skyldes især et stort indhold af umættede fedtsyrer. Avocadoer har et stort indhold af vitaminer, såvel B-vitaminer som vitaminerne C, D, E og K. Desuden mineralerne jern, kobber og kalium samt kostfibre.
Typiske fejl
Misfarvning af frugtkødet (køleskader), trykpletter, skimmel, misfarvning af overfladen og umodenhed (stenen slipper ikke).

Opbevaring og holdbarhed
Ideel opbevaring for avocado er ved 7-13*g*C og 85-90 % relativ luftfugtighed, afhængig af sort og oprindelsessted. Ved 7*g*C og 90 % relativ luftfugtighed kan de løse holde sig 2-4 uger og emballerede i 6-7 dage. Ved 20*g*C og 60 % relativ luftfugtighed kan de løse holde sig i 2-7 dage og emballerede i 2-5 dage.
Avocado får let køleskader, som viser sig som brunfarvning af frugtkødet. Hvis frugten ikke bliver blød, tyder det også på en køleskade. Avocado fra subtropiske områder (Israel, Sydafrika) har 7*g*C som laveste opbevaringstemperatur og avocado fra tropiske områder 13*g*C.
Avokado modner hurtigere hvis de opbevares sammen med æbler eller tomater.

2
Avocado er en pæreformet frugt med glat grønlig skal eller med mørkegrøn - næsten sort knudret yderskal. Størrelsen varierer fra ca. 100 g op til 6800 g. Kødet er gulgrønt, blødt og "cremet"'. Smagen er mild med en tendens mod nødder. Når den er moden, skal den være som en moden pære at føle på, skallen skal give efter for et let tryk. Importeres det meste af året.
Anvendelse: Rå i salater, delt og udkærnet, med citron eller med eddikemarinade, med eller uden fyld. Opbevares køligt, men ikke under 4°, så bliver de mørke. Umodne avocadoer modner ved stuetemperatur, bedst i en lukket beholder eller plastpose.


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (9 stemmer)
Siden er blevet set 2.478 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her