Logo

Suder - ferskvandsfisk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Suder fanges forår og sommer. Fisken er slimet, og skællene sidder så fast i det tykke skind, at de ikke kan skrabes af. Fisken koges derfor med skindet på, men den bør skrabes omhyggeligt først for slim, da det ellers vil give afsmag. Hvis fisken gnides med groft salt og eddike, er det nemmere at fjerne slimen.
Kødet er hvidt og fast, smagen meget ofte afhængig af fangststedet. Den kan være "mudret", og fisken skal derfor helst "gå" et par dage i koldt, rindende vand efter fangsten.
Tinca tinca
Suderen er en ferskvandsfisk og hører til familien Cyprinidae. En suder er nok den lettest genkendelige af alle europæiske karpefisk. Kroppen er kraftig og kompakt, de små skæl er dækket af et kraftigt slimlag og ligger så tæt til kroppen, at man hverken kan se eller mærke dem. Den har kraftige runde finner, og dens grundfarve er olivengrøn med et gyldent skær. Bugen er grålig med en violet farvetone. I hver mundvig har den en lille skægtråd.
Suderen lever i søer og åer og findes endog i brakvand, hvor den befinder sig bedst nær bunden. Den findes overalt i Danmark med undtagelse af vandene i Vestjylland og nord for Limfjorden. Især i Mellemeuropa opdrættes den ofte sammen med karpen. Suderen er meget hårdfør og kan leve i meget iltfattige vande. Den lever af myggelarver, snegle og muslinger. Suderen bliver kønsmoden i 3-4 års alderen, når den er 20-30 cm lang. Alt efter størrelse kan hunnen lægge op imod 1 million æg, som den gyder midt om sommeren, når vandtemperaturen er omkring de 20ºC. I "tusindbrødresamfund" med for mange fisk og dårlige vækstbetingelser bliver suderen allerede kønsmoden, når den er 10 cm lang.
Suderen må fanges året rundt. Om vinteren går fiskene i en slags dvale, hvor de i store stimer står urokkkelige på bunden. Der er intet mindste fangstmål. Normal maksimal størrelse og vægt er 70 cm og 8 kg. Suderen er en god spisefisk med hvidligt kød. Når den fanges i mindre vandhuller, kan den smage lidt "mudret", men hvis man lader den gå et par dage i rent fersk-vand, forsvinder bismagen.
Betydning i kosten
Suderen er en mager fisk. (se Fisk, generelt om)
Dansk sæson
Maj

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.182 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her