Logo

Basilikum - et krydderi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Urten hører til læbeblomstfamilien og stammer fra Indien. Vi kan her i landet købe storbladet, småbladet og rød basilikum. En af de sarteste krydderurter, tåler ikke kulde og træk. Dyrkes på friland eller i urtepotter om sommeren.
Etårig. Kan overvintre inde. En af de mest anvendte krydderurter.
Anvendelse: I salater, pizza, tomatretter, supper, risotto, marinader m.m.
Lat. Ocimum basilicum.

Ocymum basilicum, Ocymum citriodarum, Ocymum lactuca
enårig krydderurt der findes med såvel grønne som røde blade, med en stærk aroma og smag. Den bruges meget i middelhavskøkkenet. Frisk basilikum fås overalt og kan holde sig i op til fem dage i køleskab. Den fås også l tørret form. Der er flere forskellige slags basilikum, som eksempelvis thai- basilikum med et grønt og violet savtakket blad og citronbasilikum, der har grønne blade. Basilikum stammer fra Indien. Især god sammen med tomat. Indgår i kryddersaucer som ital. pesto og provencalsk Fistou.

Basilikum er etårige planter af læbeblomstfamilien (Labiatae). Der findes flere forskellige arter, hvoraf følgende kan købes som potteplanter:

Grøn og rød basilikum (Ocymum basilicum). Den grønne er den mest almindelige basilikum.

Pastiche-basilikum (Ocymum citriodarum), som også kaldes citronbasilikum, fordi den har en citronagtig smag.

Salat-basilikum (Ocymum lactuca), der har større blade og en mildere smag end den almindelige grønne basilikum, og som derfor er særlig velegnet i salater.

Basilikum har en meget karakteristisk smag og aroma. Den er på en gang sødlig og stærk. Det er bladene der anvendes. Da de æteriske olier, der giver basilikum dens smag, er meget flygtige, skal den anvendes uden lang kogning.

Til tomatretter anvendes basilikum. Smagen af basilikum er også god, fødteks. i pastaretter, salater, supper og grønsagsretter. Basilikum anvendes enten alene eller sammen med bl.a. persille, løg, hvidløg eller peber.

Betydning i kosten
Krydderurter er rige på C-vitamin og mineraler, men har ingen særlig betydning, fordi de anvendes i små mængder.

Typiske fejl
Udtørrede rødder og visne blade.

Opbevaring og holdbarhed
Krydderurter i potter opbevares bedst ved 10°C og 85-95 % relativ fugtighed. Afskårne krydderurter opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed.
Sæson
Januar-December
Konserveringsformer
Basilikum høstes når planten er i fuld blomst.
Tørring
Tørres enten i ovnen ved 40-50°C med åbentstående låge eller hænges i buketter til tørring på et tørt og ventileret sted. Når basilikummen er så tør, at den kan smuldres, kommes den i et glas med tætsluttende låg
Dybfrysning
Bind basilikummen i buketter, der skylles og duppes tørre. Emballer buketterne grundigt for at holde på aromastofferne. Basilikum kan også hakkes og fryses i isterningebakker og derefter emballeres grundigt.
Basilikumeddike
Fyld en bredhalset flaske med fine, skyllede basilikumkviste og hæld hvidvinseddike i, så basilikummen er dækket. Eddiken skal trække mindst 4 uger.
--
Basilikum
Basilikum smager ikke blot vidunderligt, den er også dekorativ, velduftende og nem at have med at gøre i både haven og vindueskarmen
Basilikum er etårig, bliver 20-40 cm høj med små, hvide blomster og en karakteristisk, nellikeagtig duft. Er let at få til at trives - blot du stiller den lunt og beskyttet mod frost, vind og brændende middagssol. Mest almindelig er den lysegrønne Ocimum basilicum - populær er også den violetrøde Ocimum basilicum Purpurascens og citronbasilikumen Ocimum basilicum Citriodorum, som dufter af citron. Også thai-basilikum Horapha Rau Que er blevet populær i orientalsk madlavning. Den smager kraftigt af anis og nellike og har tilspidsede blade.

Krydderurternes konge fristes man til at kalde den velduftende basilikum, hvis navn betyder kongelig på græsk: Gennem mange år har den frodige, grønne plante med den milde, solkrydrede smag nemlig begejstret kokke fra alverdens køkkener og været symbol på alskens former for lykke jorden rundt. Måske fordi den lille urt med de bløde blade trives i næsten enhver lun og frostfri krog - også i det danske krydderurtebed, hvor den har placeret sig sikkert i feltet blandt vores mest populære krydderurter, selvom det kun er 20-30 år siden, den dukkede op herhjemme.

Hinduernes hellige plante
Selvom vi forbinder basilikum med middelhavsretter, så stammer basilikumplanten ikke fra Sydeuropa, men fra Indien, hvor den hører til hinduernes hellige planter. Op gennem historien har mange andre religioner også taget den til sig, og der knytter sig mange myter til dens kraft som både hellig plante og kærlighedssymbol.
Hinduerne har fødteks. gennem årtusinder anset et basilikumblad på brystet for at være adgangsbillet til paradis. Deres præster bærer lange kranse med basilikum og andre urter ved religiøse ceremonier, og en god hindu ved, at lykken tilsmiler den, som bygger sit hus, hvor den vilde basilikum gror. Oldtidens ægyptere satte så stor pris på basilikum, at de balsamerede lig med den. I den græskortodokse kirke er der tradition for at bruge den i vievandet, da den ifølge overleveringen skulle være vokset frem på Jesu grav efter hans opstandelse.

Kærlighedens plante
De gamle romere og grækere brugte basilikum til at brygge elskovsdrikke på (sammen med anis, fennikel, koriander og hvidløg - hvis du vil prøve, om denne cocktail stadig har effekt.. .), forelskede mexicanere på landet kommer stadig basilikumblade i lommen, for at den elskede lettere skal få øje på dem. Og stiller en italiensk pige en basilikumpotte i vinduet, er det tegn på, at hun venter sin elsker. Inspireret af den erotiske, italienske renæssanceforfatter Boccacdo skrev den engelske digter John Keats et digt om en kvinde, der lagde sin myrdede elskers hoved i en krukke basilikum, så det ikke blev fordærvet! Optræder basilikum i franske drømme, spiller den imidlertid en mere dyster rolle - det varsler sorg og ulykke. Og på fransk er udtrykket "at så basilikum" slang for at sladre.
Frys basilikumbladene ned, det bevarer smagen. Basilikum er svær at tørre.

Holder fluer væk
Basilikum har også spillet en vigtig plantemedicinsk rolle som modgift ved forgiftning, hundebid, insektbid, giftige svampe og urter, til at desinficere mod malaria, lindre hovedpine, styrke hjertet og til at fordrive forkølelse, vorter, melankoli - og mod en for livlig fantasi i tider, hvor det blev anset for et problem. Te kogt af basilikumblade gavner desuden fordøjelsen, hjælper mod mavepine samt kvalme - og en basilikumplante i vindueskarmen skulle kunne holde fluer væk!

Dyrk din egen basilikum
Du kan let så din egen basilikum. Du kan både så den inde og ude.

Inde: Fyld nogle små potter med såmuld vand jorden igennem og drys nogle frø ud på jorden. Frøene skal kun lige dækkes med jord. Sæt en plasticpose eller lignende over potterne og stil dem i en lys vindueskarm. Når frøene er spiret, fjernes plasticposen.

Ude: Ligesom italienerne finder du en hvilken som helst beholder hvis der ikke er hul i bunden, må man lægge et lag småsten eller potteskår nederst), fylder den med pottemuld, vander og drysser basilikumfrø ud over jorden. De vil spire i løbet af få dage, men husk, at de små planter ikke tåler frost eller bare kolde nætter. Derfor er det bedst at vente med at så udendørs, til det bliver lidt varmere i vejret. Hvad enten du sår inde eller ude, skal småplanterne prikles ud (adskilles), når de er ca. 5 cm høje, og sættes med større mellemrum. Du kan også tynde ud, så der er ca. 5 cm mellem planterne. Vand, gød og knib, og man vil have sine egne store basilikumplanter i løbet af nogle måneder.

Få det meste ud af smagen
Nip bladene af fra toppen inden blomstringen, hvor de smager af mest. Brug dem friske i salater eller sandwiches. Bruger du basilikum i en varm ret, skal du rive bladene itu, lige før du kommer dem i maden, hvis du vil have mere smag ud af dem - hakker du dem med kniv, presses saften lettere ud af bladet. og den æteriske olie fordamper. Lad dem heller ikke koge med i den varme ret - tilsæt dem i sidste øjeblik, så får du mest smag ud af dem. Basilikums æteriske olier er meget flygtige og fordamper let, så det er ikke umagen værd at prøve at tørre den.

Lav din egen pesto
50 g friske basilikumblade.
25 g nyristede, lysebrune pinjekerner.
Lidt salt og peber.
2 fed hvidløg.
50 g friskrevet parmesan.
4 spsk olivenolie

Alt blendes, til det bliver blødt. Tilsæt 50 g friskrevet parmesan og tilsæt 4 spsk olivenolie under omrøring, indtil massen har en cremet konsistens. Du kan gemme pestoen på glas ved at presse den tæt ned i glasset, så du undgår luftlommer, og derefter hælde et lag olivenolie øverst i glasset, før du skruer låget tæt til og stiller den mørkt og køligt.
--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.132 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her