Logo

Albertina

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder


Albertina, legat til "Anskaffelse af Billedhuggerværker til Pryd for offentlige Pladser og Haver i Kjøbenhavn", stiftet 1879 af brygger Carl Jacobsen som en hyldest til Bertel (Albert) Thorvaldsens kunst. De indkøbte kunstværker kunne være såvel originaler som kopier og blev alene opstillet for at skabe almen kunstglæde. Blandt de donerede værker er bronzekopien af Den døende galler, opstillet i Ørstedsparken 1880, Gerhard Hennings Liggende pige, opstillet på Grønningen 1945, og Henry Heerups Havtaske, opstillet i Valbyparken 1971.


Legatkapitalen var på 100.000 kr. og blev aldrig forøget. Til sidst blev der langt mellem indkøbene, og de sidste midler blev anvendt til at dække en del af udgifterne ved anlæggelsen af billedkunstneren Jørn Larsens cirkelrunde spejlbassin på den nyanlagte plads foran Thorvaldsens Museum i 2002. Derefter blev legatet nedlagt.


Albertina: kunstsamling i Wien, grundlagt af hertug Albrecht (Albert) af Sachsen-Teschen (1738-1828); nu i den østrigske stats eje. Samlingen, der omfatter originaltegninger, bl.a. et stort antal af Dürer, Raffael, Rubens og Rembrandt samt mere end ½ mill, grafiske blade, er Europas største i sin art.


.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 539 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.