Logo

Søde kartofler - batater

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

De søde kartofler kaldes også batater. Oedyrkes mest i de tropiske og subtropiske lande, men importeres hele året. De fleste kommer hertil fra Israel, men nogle gange kan man støde på søde kartofler fra Italien eller Spani­en.
De søde kartofler blev bragt til Europa af Columbus. De første blev plantet i Spanien omkring år 1500, og i England kaldte man derfor i mange år de søde kartofler for Spanske kartofler. Der har gennem tiderne været perioder, hvor de søde kartofler næsten ikke har været dyrket i Europa. Heldigvis er de nu at finde på hylderne igen hos de fleste velassorterede grønhandlere.
Der findes et utal af sorter, og der er for eksempel både orange og hvide søde kartofler. Den hvide er meget melet og egner sig derforbedst til mos eller til sprøde chips. Sorten med det orange kød og den svogt rosa skræl er den mest almindelige herhjemme. Smagen er lidt kastanieagtig, og grilles eller bages den, kommer den fine smag bedst frem.
Skær kartoflerne i enten stave eller skiver, læg dem på en bageplade med bagepapir, pensl med olivenolie, drys salt og peber over og bag kartoflerne i ovnen ved 200º i ca. 20-30 minutter, afhængig af tykkelsen.
Anvend de bagte kartofler til salat eller som tilbehør til fisk eller kød. De søde kartofler kan naturligvis også koges, og bruges til mos, fx smagt til med appelsinsaft. Mosede søde kartofler kan desuden bruges i brød og kager. Det er ikke nødvendigt at skrælle kartoflerne, hvis skrællen ellers er pæn, de kan blot skrubbes godt med en børste eller en svamp. I øvrigt er den orange sort meget rig på A-vitamin. De søde kartofler indeholder endvidere meget C-vitamin, foruden kaliurm, kalk og jern.
Nogle forveksler søde kartofler med yams, men det er to vidt forskellige grønsager. Yams sælges næsten ikke herhjemme, men i Amerika bruger man ordene yams og søde kartofler i flæng, selv om der er tale om søde kartofler.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 963 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.