Logo

Madagascarpeber

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Grønne peberkorn er de friske, umodne bær fra peberbusken. De forhandles konserveret i en salt- eller eddikelage. Smagen er ret mild, men meget aromatisk og gør sig godt i saucer o.l. Grønne peberkorn fås også frysetørrede. Bruges ofte i restaurationsverdenen til at smøre på bøffer, til peberbøf. 

Også kaldet poivre vert (grøn peber) er de umodne frugter af den almindelige peberplante Piper nigrum. Den stammer fra Asien, men dyrkes nu overalt i den tropiske del af verden. De små bær er som umodne grønne. Når de er halvmodne, bliver de røde, mens de modne bær er brune. Sort peber er de røde bær, der er tørret hele, mens hvid peber er modne bær, der afskalles og tørres. De umodne grønne bær konserveres enten ved tørring eller ved nedlægning i vand, saltlage eller eddike. Det er blevet en specialitet, som eksporteres fra den store ø Mada­gascar, der ligger i det Indiske Ocean ud for Østafrika.
Mens sort og hvid peber har været kendt i århundreder, så er grøn peber af ny dato; Krydderiet blev lanceret i Frankrig i 1960'erne og kom på mode i franske, tyske og schweiziske restauranter til retter som Steak au poivre, andeterriner o.l. Til Norden kom de grønne peberkorn i 1968 lanceret af den legendariske Tore Wretman. Da Eli­zabeth David i 1970 udsendte sin bog" Spices, Salt and Aroma in the English Kitchen", var de netop kommet til England.
De små dåser med Madagascar-peber, som deres navn blev i Danmark, blev lidt af en modesag her fra anden halvdel af 1970'erne. De, der var ved at være trætte af bøf bearnaise med brøndkarse, kastede sig over peberbøf, hvor maste grønne peberkorn blev presset ind i kødet før stegningen - eller bøf med pebersauce, hvor panden blev kogt af med fløde og tilsat grøn peber. Også i de mange pateer, som kom med den franske bølge, blev grøn peber et populært krydderi.
Det var nu ikke alting, der var lige vellykket. Man skulle vænne sig til det nye krydderi, lære det at kende. Der er således pokkers til forskel på, om de grønne peberkorn er nedlagt i eddike eller saltlage, eller om de er naturel, frysetørret eller nedlagt i vand. Der er meget at tage fat på, og mulighederne er langt fra udtømte.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (6 stemmer)
Siden er blevet set 3.345 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her