Logo

Abrikos - frugt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Abrikos er stenfrugter, som kan købes friske sidst på sommeren. Abrikoser er blevet dyrket i Kina i over 4000 år, og de har også været kendt meget længe i Syd-Europa og landene omkring Sortehavet. Frugten er rund eller oval med en fordybning på siden. Soltørrede abrikoser af god kvalitet importeres fra Californien. Af frøene presses olie, som anvendes i stedet for mandelolie. Tørrede abrikoser har stort indhold af A-vitamin. Opbevares køligt og luftigt.

Prunus armeniaca, gulorange stenfrugt med dunet skind. Frugtkødet er syrligt aromatisk. Anvendes frisk eller tilberedt i desserter, kompotter og i marmelade. Dyrkes i de varmere dele af tempererede egne som Californien, Sydeuropa og Tyrkiet. Importeres nu frisk, tidligere mest kendt tørret eller på dåser. De bedste tørre abrikos kommer fra Tyrkiet. Abrikos stammer fra Kina, kom via Persien og Armenien til Europa i den sene oldtid. Kom med maurerne til Spanien og derfra til Amerika sent i 1400-tallet. Abrikoskernerne anvendes sammen med mandler til fremstiIling af mandelmasse, en marcipanvariant, som er særligt egnet til bagning. Kernerne indeholder ca. 50% olie, som bruges til erstatning for mandelolie.
Abrikos tilhører rosenfamilien (Rosaceae).
Abrikos har sin oprindelse i Centralasien, hvor den endnu findes vildtvoksende. Som dyrket har den været kendt i 4000-5000 år. I Middelhavsområdet dukkede den op for ca. 2000 år siden.
Abrikos er en subtropisk frugt, og de vigtigste områder for produktion af frisk frugt er USA og Sydeuropa. Abrikos har dog langt større økonomisk betydning som tørret frugt.
Plukkes abrikoser modne fra træet, er de meget saftige og har en fin sødsyrlig smag, men holdbarheden er meget ringe, og tryk og stødfølsomheden er meget stor. Derfor plukkes abrikoser til eksport umodne, men i modsætning til fødteks. fersken, mister frugten derved en del af sin smag og aroma.
Abrikosfrugten er dunet som en fersken, men stenen er glat og ikke furet som hos fersken.
Der findes ingen erhvervsmæssig dyrkning i Danmark. Abrikostræer findes i danske haver, men der er stor risiko for frostskader, da blomstringen sker meget tidligt.
Frøene (kernerne i stenene) anvendes til fremstilling af likør og som erstatning for mandelkerner i marcipanmasse. Olieudpresning af frøene er også almindeligt.
Betydning i kosten
Abrikoser hører til blandt de moderat energiholdige frugter.
Typiske fejl
Mekanisk beskadigelse, tryk, råd, skimmel og indre fejl.

Opbevaring og holdbarhed
Ved 0°C og 90 % relativ fugtighed kan abrikoser opbevares løse 1-2 uger og emballerede 3-5 dage.

Sæson August-September

Konserveringsformer

Tørring
Abrikoserne halveres, udstenes og koges et par minutter i en sukkerlage af 1/2 liter vand til 1/2 kg sukker og 1 knsp. askorbinsyre for at undgå misfarvning.
Dybfrysning
Ved dybfrysning skal abrikoserne være fuldmodne. De kan flås, halveres og udstenes, da de efter optøning især er velegnede til mos og grød. Abrikoserne kan fryses ned uden sukker eller i en lage af 1/2 liter vand og 100 g sukker til 1 kg abrikoser. Desuden tilsættes 1 knsp askorbinsyre for at undgå misfarvning.

Syltning
1 kg knapt fuldmodne abrikoser
1/2 kg sukker
2 dl vand
1 tsk. konserveringsmiddel

Abrikoserne kan syltes hele, og så skal de prikkes dybt med en gaffel. De kan også flås, halveres og udstenes. Dog er smag og farve særlig koncentreret i skallen. Frugterne skal plukkes, før de er helt modne.
Der koges nu en lage af vand og sukker. Abrikoserne, der er rensede og gjort i stand, koges i denne lage ved svag varme i ca. 10 min. Derefter lægges frugterne over i et rengjort glas. Sukkerlagen koges ind i ca. 5 min, skummes, tilsættes konserveringsmiddel og hældes over abrikoserne i glasset. Tætsluttende låg sættes på med det samme.

Henkogning
1 kg abrikoser
1 dl vand 35 g sukker

Abrikoserne skal være helt friske og fejlfri, de kan enten koges hele eller halverede og udstenede. De rengjorte abrikoser lægges tæt i et henkogningsglas. Der koges en lage af vand og sukker, den skummes og afkøles. Derefter hældes den over frugterne, med der skal være mindst 2 cm til kanten. Glasset lukkes med det samme. Henkoges i 30 min i henkogningskedel.

Marmelade:
1 kg modne abrikoser
3/4 kg sukker
1 dl vand
1 brev geleringsmiddel eller 10 g pektin
Til abrikosmarmelade kan man bruge de frugter, som har småskavanker som pletter og stød. Halvdelen af abrikoserne kan erstattes af æbler eller hyben.
Abrikoserne flås, udstenes, skæres i småstykker og koges møre i vandet ved svag varme. Størstedelen af sukkeret kommes i gryden, og marmeladen simre i ca. 10 min. Resten af sukkeret blandes med geleringsmidlet og drysses i marmeladen under omrøring. Marmeladen koges i endnu 2 min, hvorefter den hældes på glas.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.896 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Kongehusets vederlag øges fra 126,5 til 143,8 mil. kroner. Altså en stigning på 17,3 mil. kroner.Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her