Logo

Krebsdyr, generelt om

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Krebsdyr er hvirvelløse vanddyr, hvis krop er dækket med et hårdt rygskjold. De fleste krebsdyr lever i havet, som fødteks. krabbe, hummer og reje, mens andre som krebsen og nogle typer af rejer og krabber lever i ferskvand.
Krebsdyrets krop er leddelt, hvilket ses tydeligt på bagkroppen, mens forkroppens ryg og sider er dækket af et rygskjold. Leddene er bløde og bevægelige, mens den øvrige del er tyk og stivere. Det karakteristiske ved krebsdyrenes skelet er, at det sidder uden på kroppen som et hudskelet eller et panser og de kaldes derfor også for skaldyr. Rejerne har skeletter, som er delvis gennemsigtige, mens hummeren, krebs og krabber har skeletter, som er meget hårde og helt uigennemsigtige. De har to par følehorn på hovedet. Krebsdyrene bevæger sig ved at bruge halefødderne som svømmeredskaber. Også kroppens fem bageste lemmer er involveret i bevægelsen. Følehornene fungerer som balanceorganer. Krebsdyrene er grådige rovdyr, som æder, hvad de kan komme i nærheden af.
Rygskjoldet falder af flere gange i løbet af livet. Inden hvert skalskifte er der dannet en ny, blød hud inden for den gamle skal. Så længe huden er blød og elastisk, kan dyret vokse. Huden bliver hurtigt til en hård skal igen, hvorefter væksten standser. Nogle krebsdyr kan bliver meget store. Taskekrabben kan opnå en bredde på over 30 cm og hummeren en længde på over 48 cm. En speciel japansk langarmet krabbe kan blive et par meter, målt mellem klosaksenes spidser.
Betydning i kosten
Krebsdyr indeholder mange næringsstoffer og er gode protein r. De indeholder kun lidt fedtstoffer, men er til gengæld meget rige på kolesterol. Fisk og skaldyr indeholder specielt store mængder af essentielle fedtsyrer. Grunden til dette er, at der i planteplankton dannes essentielle fedtsyrer, som herefter via fødekæden opkoncentreres i fedtvæv og lever hos havets større dyr.
Krebsdyr indeholder en række mineraler og er en god til mineralerne zink og kobber. Derudover indeholder de en del vitaminer, heriblandt niacin og B12-vitamin.
Opbevaring og holdbarhed:
Krebsdyr skal opbevares koldt, helst i køleskab eller fryses. Visse krebsdyr, som hummere og krabber opbevares levende hos fiskehandlere. De skal have en behagelig lugt og et ubeskadiget skold.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.269 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?







Effektiv reklame - klik her