Logo

Sushi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sushi (japansk: 鮨 eller 鮓 eller 寿司) er en traditionel japansk ret som består af ris der er tilført riseddike, og som serveres med forskelligt tilbehør. Tilbehøret består typisk af fisk, tang og skaldyr, men kan også være kød, æg, grøntsager eller svampe. Tilbehøret kan både være råt, forarbejdet (kogt, stegt) eller marineret. Sushi spises som regel med syltet ingefær, soja og wasabi (en japansk peberrodspasta, som man kan blande i sojaen).
I de vestlige lande er ordet sushi blevet synonymt med rå fisk, men den japanske betydning af ordet er kombinationen af ris og riseddike. Rå fisk som spise hedder i på japansk sashimi.
Sushi bliver sjældent tilberedt med brug af krydderier, dog bruges af og til chili. Ved tilberedningen lægges der stor vægt på det visuelle indtryk, og sushi anrettes ofte meget kunstfærdigt.
Der findes forskellige slags sushi. Sushi rullet i nori (tørre plader af tang) kaldes makisushi. Sushi formet til en lille klump med fødteks. skiver af fisk på toppen kaldes nigiri.

Sunde fisk

Fisk er sundt. Det er alle ernæringseksperterne enige om. Men alligevel spiser vi ikke ret meget fisk i Danmark. Faktisk spiser kun 15% af den danske befolkning den anbefalede mængde fisk (omkring 2-300 gram om ugen) og en fjerdedel af os rører overhovedet ikke havets frugt.

Bliv derfor bidt af en gal sushi-rulle.

Sushi er nemlig mere delikat, end man lige skulle tro om en rulle rå fiskefilet med tang på, og enhver kan lære både at elske det og at lave det, siger Ole G. Mouritsen. Han har skrevet bogen "Sushi - lidenskab, videnskab og sundhed" for at opfordre flere til at prøve kræfter med den japanske delikatesse.

Og der er gode grunde til at forsøge sig.

For det første kan man aflæse det direkte på badevægten. Et måltid sushi har omkring halvt så mange kalorier som en bøf.

For det andet er der i fisk, og især i rå fisk, en ganske betydelig mængde sunde ingredienser. Foruden godbidder som D- og B-vitamin, selen, enzymer og protein, er der fiskeolien, som indeholder Omega-3 fedtsyrer.

Omega-3 er en absolut sundheds-sværvægter. Stoffet har vist sig at have en positiv indvirkning på hjerne, hjerte og fordøjelsen og modvirker en lang række sygdomme som åreforkalkning, astma, psoriasis og - ifølge nogle undersøgelser - måske endda kræft.

Disse mange næringsstoffer kan være årsagen til at japanerne lever længere end os og er klogere end os, mener Ole G. Mouritsen. Så hvis man gerne vil blive gammel og klog, kunne det nok være værd at prøve sushien, selvom man ikke umiddelbart er fan af rå fisk.

 

Itadakimasu! (Velbekomme på japansk)

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 489 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her