Logo

Angelika - angelica - et krydderi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Archangelica officinalis, kvan; mange andre synonymer. Roden anvendes som aromastof i likør og genever. Kandiserede stængler bruges som konfekt og som dekoration på kager.

2
Angelika - et krydderi
Den skærmblomstrede, aromatiske plante er en af de ældste rent nordiske krydderplanter.
Kendes også under navnet kvan. Vokser både vildt og dyrkes. Saften kan give eksem, hvis den drypper på mennesker med sart hud. Smagen minder lidt om lakrids.
Anvendelse: De spæde stilke og skud koges og spises som grønsag. Stænglerne kan også kandiseres og bruges til kagekonfekt, pynt. til desserter eller som cocktailbehør. Rod og bladstilke bruges til krydderbrændevin og gin, og den kendte Benedictine likør er baseret på Angelika.
Lat. Angelica archangelica eller officinalis.

Angelica silvestris
Oprindelse: Angelik er vildtvoksende i Europas skove, eller på skyggefulde steder. En anden art angelik, Angelica atropurpurea er vildtvoksende i Nordamerika hvor den også er hjemmehørende.
Kendetegn: Angelik tilhører skærmplantefamilien. Den kan blive op til 2 meter høj, dens stængel der forgrener sig er rillet og hul. Bladene er stærkt grønne og delte. Blomster skærmene har et svagt lyserødt skær. Duften er meget aromatisk.
Anvendelse: Stænglen kandiseres og bruges i desserter.
Sæson: Sommer.
Folkemedicin: Rødderne, stænglen og bladene bruges mod forkølelse og bronkitis.
Bemærkninger: Vildtvoksende Angelik bør kun indsamles af urtekyndige, da nogle skærmplanter der ligner den er giftige.
Se i øvrigt under Kvan.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.147 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?





Effektiv reklame - klik her