Logo

Beder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 Beder er både over- og underjordiske. Nogle vokser under jorden, andre over. Rodbeder og bladbeder er således samme plante, men hvor det hos rodbederne er roden, der er den udviklede, er det hos bladbeden bla­det og stænglen, der er udviklet.
Af rodbeder er der rødbeden, som er ganske godt kendt, i hvert fald i Danmark, men der findes også en gul bede. Fra gammel tid har der ligeledes været en hvid rodbede, men hvis den overhovedet findes mere, er den uhyre sjælden.
Til bladbederne hører sølvbede, rød bladbede og af og til ses også en gul bladbede. De fås også som et mix, ikke særligt kønt, synes jeg, men måske meget godt, hvis der er pladsmangel i haven. Bladbeden er knap så udbredt herhjemme, men i lande som Fran­krig og Italien har de deres faste plads i mange lokale retter.
 
Beder er sunde
Beden hører hjemme i Sydeuropa, formodentlig i Italien, men den er svær at placere, da den allerede blev dyrket i forhistorisk tid. I sin oprin­delige form lignede den vores sølvbede. Romerne holdt mest af blade­ne, og der er stadig i Frankrig og Italien tradition for, at man ikke blan­der stængel og blade.
Både rod- og bladbeder har været dyrket i de gamle klosterhaver, og sunde er de. Rødbeder blev dengang anvendt mod blodmangel og som mavemedicin. Men også i dag er der god grund til at sætte alle slags beder på menuen, for de har et højt indhold af A-vitamin og ka­lium.
 
Smagen af beder
Men beder behøver man ikke kun spise, fordi de er sunde. De smager også godt. Sølvbeden er også blevet kaldt "husmandsasparges", måske fordi stænglen i smagen kan minde lidt om asparges - lidt mere krydret synes jeg dog. Men smagen er fin, både i stængel og i blade.
Bladene kan anvendes på samme måde som spinat eller spidskål, og både stængel og blade kan blancheres, sauteres og spises rå. Server en salat af fintsnittet bladbede, blot dryppet med en vinaigrette med hon­ning, og drys til sidst med nødder - nemt og godt. Jeg bruger ofte sølv­bede og røde bladbeder i wokretter eller til nudler. De fylder godt, er  smukke, smager godt og kan mixes med mange krydderier, og der er mad til mange i en stor blad bede. Stuvning af sølvbeder, krydret med muskat og hvidløg er en klassiker, og fortrinlig til frikadeller. Bladene er også gode sauterede og blandet med soltørrede tomater og parma­skinke.
 
Rødbeder og frugt
Den gule bede og rødbeden kan koges, bages, syltes eller blot nydes rå. Rødbeder er gode sammen med frugt, æbler og pærer, men også  peberrod, anis og korian der passer godt til røddernes lidt "grove" smag. Tilsæt en af delene til de syltede rødbeder eller riv rå rødbede og lav en marinade af extra jomfruolivenolie, rødvinsvinaigre og knuste koriander- eller anisfrø. Et godt alternativ til syltede rødbeder som tilbe­hør til de traditionelle danske middagsretter. Men også kokos går godt til rødbeder: Tilbered en suppe af kogte, blendede rødbeder og løg, smag suppen til med kokosmælk, lidt ingefær og kaffirblade. Ganske godt, og farven er fantastisk. Rødbeder fås både runde og aflange, de aflange er smarte at anvende til syltede rødbeder, da skiverne bliver ensartede, men de runde smager bedst, derfor bruger jeg dem.
Bladene fra rødbederne kan sagtens spises, især de små og fine bla­de. Anvend dem på samme måde som spinat eller som bladbederne. Når rodbedebladene bliver for grove, kan man ty til de nye typer af salater som mangold - en krydsning af rødbedeblade, rød bladbede og rabarber, eller til red eller yellow chard - et lille blad med rød eller gul stilk, også i familie med bladbeder. De er også gode i salater blan­det med mizuna, rucola eller frisee. Dryp med en frugt eller bær vinaigre og drys med lidt hindbær eller måske gul kiwi, afhængigt af om det er røde eller gule blade.
 
Mini-beder
Som med mange andre grønsager findes også sølvbeder og rødbeder i mini. Mini sølvbeder er især velegnede til at anvende hele, fødteks. gratineret med ost eller i en meget grov rå salat, hvor man blot skærer den igennem på langs og marinerer med en god vinaigrette. Mini rødbederne fortjener også at forblive hele med rod, stilk og blad. Skræl for­sigtigt roden og skær den igennem på langs, pensl rod og blade med olivenolie og drys med salt og peber. Læg rødbederne med blade på en bageplade og dæk bladdelen godt med folie. Bag rødbederne i ovnen i ca. 30 minutter. Server mini rødbederne med citron eller lime som garniture til kylling eller fisk.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 723 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her