Logo

Stenbider

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Stenbider fanges kun om foråret. Kødet er lyst og blødt. Stenbideren har tykt skind og må flås inden tilberedningen.
Hannen er rødlig og har det bedste kød. Hunnen (kvabso) har ikke helt så fint kød. Fisken er især velegnet til røgning, men kan anvendes på samme måde som kød fra hannen, dvs. stegt, kogt eller i gele. Rognen kan bruges til "kaviar" .
Ligesom viben er et forårstegn for landmanden, er stenbideren det for fiskeren. Denne klumpede og meget uelegante fisk kommer i marts/april ind på meget lavt vand langs vore kyster og i fjordene. Her lægger hunnen æggene i store klumper på stenbunden. I parringstiden er hannen rødlig på bugen mens hunnen er blågrøn.
Hannen vogter æggene til de klækkes. Dethar vist sig, at stenbideren på trods af sit klodsede udseende kan foretage meget lange vandringer, og at den undertiden færdes nær havoverfladen.
Hunnen kaldes også "kulso" eller "kvabso", og den fanges for æggenes skyld - disse forarbejdes til dansk "kaviar.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.259 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her