Logo

Als

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Als


Als: ø i Lillebælt ved Sønderjyllands østkyst, 314 km², 49.980 indb. (2016). Østkysten er ret lige, mens vestkysten har dybe indskæringer, bl.a. Augustenborg Fjord. Øen er bakket, jorden frugtbar, levende hegn almindelige, vinteren mild.


Byerne Sønderborg, Augustenborg og Nordborg. Frugtbare morænebakker med småskove. Stor landbrugsproduktion, livlig industri, især Danfoss.

Færge fra Fynshav til Bøjden, jernbane- og vejbro over Als Sund ved Sønderborg.


Als

Augustenborg Slot


Als

Augustenborg Slot, nu hospital.


Als, ø i sydlige Lillebælt, regnes geografisk set sædvanligvis til Jylland; 312 km2, 49.980 indb. (2016). Øens landbrug har en brugsstørrelse der er lidt mindre end i det øvrige Sønderjylland. En stor del af befolkningen er beskæftiget på virksomheden Danfoss. De to broer, Christian X's Bro i Sønderborg og Alssundbroen, forbinder Als med halvøen Sundeved, og øen betjenes af tre færgeruter, deriblandt den vigtigste fra Fynshav til Bøjden på Fyn - rute 8.


Als nævnes 1183 som Alsø, 1231 som Alsæ, af omstridt oprindelse, måske af verbet ala 'føde, nære'.


På halvøen Kær ligger Als' indenrigslufthavn, Sønderborg Lufthavn. Nord- og østkysten er jævnt buet med vegetationsdækkede op til 10 m høje klinter; et 10 km langt skovområde, Nørreskov, følger kysten i nordøst.


Als

Nordborg Slot, nu efterskole.


Vestkysten fremstår fliget med talrige, dybe vige og nor. Halvøen Kegnæs er med et smalt drag forbundet med sydspidsen af Als. Terrænet på Als veksler mellem brede, fladtoppede morænebakker og moræneflader. Høgebjerg (81 m.o.h.) er det højeste punkt. På Nordals findes et tunneldalsystem med bl.a. Nordborg Sø og de tørlagte søer Bundsø og Mjels Sø. Als er især karakteristisk ved de mange levende hegn.


På Als ligger byerne Sønderborg, Nordborg, Augustenborg og Fynshav.

Sammen med Sønderjylland i øvrigt var Als tysk fra 1864 til Genforeningen 1920.

Als er en del af Sønderborg Kommune.


Als

Sønderborg slot


Historie

Arkæologiske fund bevidner at Als har været beboet siden istidens slutning. Fra de efterfølgende perioder findes bl.a. stenalderbopladsen Bundsø, bronzealderhøje og Hjortspringbåden fra jernalderen; fra vikingetiden findes bopladsen Brovold.


Borgene Nordborg og Sønderborg blev anlagt i 1100-tallet som forsvar mod venderne. I 1287 kom Als under det sønderjyske hertugdømme, og i slutningen af 1400-tallet under kronen. I 1564 tilfaldt store dele af øen hertug Hans den Yngre (1545-1622) som med hård hånd nedlagde landsbyer og oprettede ladegårde.


Efter hans død deltes Als, men 1730 overtog kongen den nordborgske del og efter 1848 også den augustenborgske. Under de slesvigske krige (1848-50 og 1864) spillede Als en central rolle. I perioden 1867-1920 var Als en del af den prøjsiske provins Slesvig-Holsten. Øen hørte tidligere under Fyns Stift og var 1819-64 sammen med Ærø et bispedømme. Fra 1922 blev den lagt ind under Haderslev Stift.


 

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.087 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?




Effektiv reklame - klik her