Logo

Blommer - frugt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Blommer dyrkes i stort omfang i Danmark. Der findes et utal af arter, der har sæson fra omkring august. Blommer tåler ikke at opbevares for koldt. Der kan optræde misfarvninger og bitter smag omkring blommestenen. Blommer holder sig længere, hvis de beholder stilken på.

Stenfrugter af slægten Prunus. Anvendes som spisefrugt, i desserter, i kager og i konfekture, henkoges, syltes, tørres, konserveres i spiritus eller destilleres til brændevin. Sæson aug.-sept. De vigtigste danske sorter er Reine Claude, der bærer søde, gulgrønne frugter, Victoria med middelstore, langagtige frugter, der er blåviolette på gul bundfarve, en fin dessertblomme, den store blå Kirkes, der er en god spiseblomme samt Italiensk Sveske, den ovale, blå blomme, der modner sidst i sept., anvendes såvel naturel, som kogt, henkogt, syltet og tørret.

Når sommeren er ved at gå på hæld, kommer "blommetiden". Fra begyndel­sen af august og til slutningen af oktober kommer den ene skønne blomme efter den anden. Den bløde frugt med det tyn­de sprøde skind og de gulgrønne, rødgule og blåviolette farver pryder haver og pynter hos grønhandleren. Frugtens sødme, aroma og saftighed gør, at blommer ganske enkelt er uimod­ståelige. Som en ekstra gevinst er indholdet af A- og C-vitamin højt.
 
Blommetræet vokser stort set over hele verden, lige bortset fra Antarktis. Og der findes et væld af arter, underarter, sorter og undersorter. Den almindelige blomme, som vi dyrker i Danmark, er den europæiske blomme - prunus domestica - og af denne skulle der være over 400 sorter! Derudover findes der japanske blommer, amerikanske blommer, kræger og damascenerblommer. Men i denne artikel er det altså de hjemlige blommer, det skal dreje sig om.
Men mirabeller har dog lige sneget sig med, og for deres vedkommende er der lidt global forvirring om, hvilken gruppe, de tilhører. Her i landet hører de til både hos de almindelige blommer og hos de japanske.
Prunus domest;ca stammer fra Lilleasien, hvor den for et par tusinde år siden er opstået som en hybrid mellem et kirsebærtræ og slåen. Overdådigheden af sorter er et nymodens fænomen, for i 1500-tallet fandtes der kun syv forskellige slags, men alle­rede hundrede år efter var der seksten, og på den måde er det gået støt fremad.
Mange af blommesorterne har fået navne efter de folk, der har haft med blommerne at gøre, og derfor har nogle af sorter­ne forskellige navne i lande som foreksempel Frankrig, England og Danmark. Nogle blommer har ligeledes fået navne efter dronninger, nemlig Reine Claude og Victoria - henholdsvis en fransk og en engelsk af slagsen. Reine Claude blommen regnes i øvrigt for at være dronningen blandt blommer. Og er der blomme­sæson, bør den bestemt spises i rigelige mængder.
 
Anvendelse
Nogle blommesorter egner sig bedst til bestemte formål. De meget saftige blommer kan spises, som de er, og andre lidt mere "tørre" sorter er bedre til henkogning. Sveskeblommen findes i mange haver, og det er en ganske udmærket blomme, men bedst er den til henkogning, da det ikke er den mest saftige og sødmefyldte blom­mesort.
Men alle blommesorter kan naturligvis bruges til henkogning, blot skal man være lidt opmærksom på, om blommen er saftig, så er der ingen grund til at tilsætte ekstra væde til fx. marmelade og chutney.
Blommemarmelade med små stykker pære er et godt alternativ til den traditionelle marmelade. Blommer i Madeira er en klassiker og skøn at have på viktualiehylden, når der er snestorm udenfor. Kog en lage af sukker og lidt vand, tilsæt Madeira - Rom, Brandy eller bræn­devin kan også bruges - og hæld væden over de vaskede blommer. Lad blommerne trække mindst et par uger, før de spises med fløde­skum eller en god gammeldags råcreme. Også mirabeller er gode, især sammen med brændevin.
Både blommer og mirabeller klæder svinekød. Sauter lidt hakke­de blommer eller hele mirabeller på panden og smag til med fint­hakkede krydderurter eller chili og server til koteletter. Også et godt tilbehør til fisk.
Blommer er ligeledes gode i salater. Naturligvis friske i en rå kålsalat med friske krydderurter som koriander eller kørvel. Men også stegte blommer i rødvin er godt i salater. Halver blommerne og kom dem på en hed pande med olivenolie. Rist dem et par minutter på hver side, drys med sukker og hæld godt med rødvin på panden og lad blommerne simre, til de er bløde. Kværn peber over. Spis dem sammen med grove blade som mangold, rød sennep salat eller rucola. De stegte blommer kan opbevares et par uger på køl og er i øvrigt også fortrinlige som tilbehør til vildt eller ja, til is. Det er en af blommens gode egenskaber, at den er god både i det søde og det salte køkken, selv peber til is bliver spændende i selskab med blom­mer.
 
Sorterne
De udvalgte sorter her er nogle af de mest almindelige i Danmark, men som før nævnt findes der mange mange flere.
 
Président
Er i familie med Reine Claude, og smagen minder meget om denne. Det er en stor oval blomme, mør­kerød eller blå. Modner sidst i september.
 
Ouilins Reine Claude
Stammer fra Frankrig og er skabt omkring 1860. Den får runde gulgrønne frugter, der både er saftige og meget vel. smagende. Når blommen er moden, slipper den nemt ste­nen. Modner i begyndelsen af september.
 
Kirkes
Stammer fra England og er skabt omkring 1830. Den regnes for en af de fine­ste blommer her i landet. Blå og svag oval blomme med en udsøgt smag og dejlig aro­ma.
 
Althans Reine Claude
Rødblå og rund blomme. Den er saftig og har en god smag. Den modner midt i september.
 
Stanley sveskeblomme
Blå blomme, stor og oval med spidse ender, egner sig bedst til marmelade og chutneys m.m. En anden vældig god sveskeblomme er den "Italien­ske sveskeblomme", der som navnet antyder stammer fra Italien, hvor den blev registre­ret helt tilbage i 1823. Den er dog lidt mindre frugtbar end Stanley, som også modner lidt tidligere end den Italien­ske.
 
Opal
Er opstået som en krydsning mellem sorterne Early Favourite og Ouillins Reine Claude. En rødblå blomme, der er meget saftig og har en dejlig smag. Den modner i slutningen af august.
 
Victoria
Er fra 1840 og stammer fra England. Blom­men er stor rødorange og oval. Den er saftig med en god smag. En sort, der også­ sælges meget, er Jubilæum, der er en forbedring af den gamle sort Victoria, som den selvsagt ligner meget. Blot er den en anelse mere rødviolet. Modner begge i september.
 
Mirabeller
Der findes ikke mange registrede sorter, men de tre bedste er "Magda Jensen", "Carsten Skjødt" og "First". De to første er røde mirabeller og den sidste en gul mirabelle. "First" hører egentlig til de sorter, der betegnes som japanske blom­mer. De modner alle fra mid­ten af august.
Se også: Blommer

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 7.238 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1287413-02-2020 20:38:06 Peder
Der findes mange artikler om blommer på nettet, men den her har flere gode oplysninger, jeg ikke er stødt på andre steder. Fin artikel.

Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?




Effektiv reklame - klik her