Logo

Tomat

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Solmodne, duftende, saftige tomater er en fantastisk smagsoplevelse. Tilføj en skive ris­tet, italiensk landbrød penslet med olivenolie og belagt med mozzarella og hvidløg i skiver, så har man det bare godt.
De, der tror, at tomater altid er røde og runde, har mange oplevelser til gode. Tomaternes verden består af mange forskellige farver, faconer og smagsryper. Ud over de al­mindelige røde findes der gule, sorte, orange, grønne og hvide. Når det gælder smagen, får man de bedste tomater hos lokale avlere, der dyrker sorter, der ikke bare skal se godt ud, give et stort udbytte og kunne tåle lange transporter. Nej, de skal først og fremmest dufte og smage af tomat, og så må de gerne se karakteristiske ud. Det er sjældent, at tomater sælges med sortsnavn (som det fx,  gælder for æble, pærer og kartofler, hvor de fleste af os er omhyggelige med at vælge den rette sort).
Tomaten kommer oprindeligt fra Andes­bjergene, hvor den voksede vildt, og det var spanieren Cortes, der i begyndelsen af 1500­-tallet bragte de første tomater med sig til Europa efter erobringen af Mexico. Men det tog tid, inden den fik sin plads i vore køkke­ner. Til at begynde med fik den lov til blot at stå som prydplante, fordi man troede, at den var giftig, og den ansås for at være "syndig". Efter at have været udsat for mange øgenavne fik den så endelig i begyndelsen af 1900-tallet navn som love apple, pomme d'amour og kærlighedsæble.

 

Vores mest elskede grønsag - eng. tomato; fransk; tomate; ty. Tomate; ital. pomodoro

Tomater er:
- runde salattomater med normal og (ofte for) fast skal
- aflange flasketomater til saucer og supper
- tomater med stilk, med allermest aroma
- bøftomater med lidt aroma

Tomater indeholder:
- 17 kj pr. 100 g
- 4 g kulhydrat (deraf den søde smag)
- næsten ingen proteiner og intet fedt
- karotin og c-vitamin

Tomater kan:
- gøre en modstandsdygtig mod almindelige sygdomme som fx forkølelse
- kvikke op ved træthed, afslappe ved stress . pleje hud og hår indefra

Tomater vil :
- opbevares ved stuetemperatur
- skæres med brødkniv
- krydres eller marineres kort tid før servering
- opvarmes kort og nænsomt

Tomater kan lide:
- olivenolie, men også smør - gør den endnu sundere

   (fedtopløselige vitaminer!)
- sort peber, karry, enebær, basilikum, oregano, estragon, frisk

   koriander, hvidløg
- en knivspids sukker

 

Italienerne begyndte tidligt at bruge to­mater i madlavningen, men i det nordlige Europa tog det ikke fart før efter anden ver­denskrig. Siden 1970'erne har vi kunnet spi­se tomater året rundt takket være import fra de kanariske øer. Samtidig begyndte man at udvikle nye sorter, og den store bøf tomat holdt sit indtog. Efterfølgeren var den lille cherry tomat, cocktailtomaten, der som regel er sød og fuld af smag. Senere kom hollæn­derne med stilktomaten, og nu findes der mange forskellige sorter på stilk, hvilket er glimrende, men de har som regel en højere kilopris, fordi det tager længere tid at plukke og pakke dem. Blommetomaten med den smukke æggeform har en koncentreret smag, der er både sød og syrlig.

Tomater skal helst opbevares ved 12-14°C, altså ikke i køleskab eller sammen med andre grønsager. En måde at kunne nyde friske, sol­modne tomater er at forsøge at dyrke dem selv. Husk bare, at de skal have meget sol, godt med vand og gødning efter behov.

Tomatillo er en slægtning til tomaten. De papirlignende beskyttelsesblade fjernes før brug.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.506 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her