Logo

Tofu - Sojabønnekvark

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Tofu er først for nylig blevet anerkendt i Vesten og hyldes som et vidundernæringsmiddel på grund af sin store næringsværdi, sit lave kalorieindhold og billige pris. Den har været brugt i årtusinder i Orienten som en "grøntsag" hvis svage smag gør den meget anvendelig til harmonisering af smagen af andre ingredienser. Tofu fås både frisk og konserveret. Fremstilles af soyamælk, der igen er fremstillet af udblødte, malede soyabønner. Soyaprotein.

 

Tofu - I de år, hvor en kvinde selv danner østrogen, dæmper isoflavonerne den østrogene virkning på hendes væv. Men når hun kommer i klimakteriet og ikke danner østrogen mere, afbøder isoflavonerne til gengæld denne mangel. Dette er sandsynligvis grunden til, at japanske kvinder er forholdsvis beskyttede mod hedestigninger i klimakteriet. Flere undersøgelser, hvor kvinder i vesten har fået tilskud af isoflavoner eller soja, viser da også, at de beskytter mod hedestigninger, hvis man indtager omkring 100 mg dagligt eller mere.

Den svage østrogenvirkning kan yderligere tænkes at beskytte japanske kvinders knogler, så de som nævnt sjældnere får lårbensbrud som ældre. Det er velkendt, at østrogen beskytter mod knogleskørhed, so lårbensbrud, eller rettere brud på lårbenshalsen, er langt den alvorligste følge af knogleskørhed.

Isoflavoner sænker blodets indhold af kolesterol med omkring 10 % og sænker blodets indhold af almindeligt fedt tilsvarende. Dette er forklaringen på, at japanerne så sjældent får blodprop i hjertet.

 

Konklusion - Sammenlagt må man konkludere, at tilskud af soja eller isoflavoner modvirker hedestigninger og samtidig i forskelligt omfang beskytter mod knogleskørhed og hjertesygdom. Kvinder, der får isoflavoner helt fra ungdommen mindsker deres risiko for brystkræft.

Sojabønnen mod klimakteriet

Ved at studere asiatiske kvinders kostvaner har vestlige forskere dokumenteret, at sojaprotein indeholder stoffer, der kan reducere klimakteriebesvær, beskytte mod hormonel knogleskørhed og gennem evnen til at nedsætte for højt kolesterol i, blodet beskytte mod hjerte-karsygdomme.

De aktive stoffer er isoflavoner, der fremmer plantens vækst og beskytter den mod stress og ødelæggende faktorer fra naturens, for eksempel ultraviolet stråling. Isofalvonerne fæstner sig til østrogenet, som nøglen i en lås, og styrker derved den naturlige østrogen-aktivitet, der som bekendt er faldende efter menopausen.

Soja er også rig på det vigtige enzym SOD, som man før kun troede fandtes i leveren hos børn og unge. SOD er et revolutionerende enzym, der beskytter cellerne mod ødelæggende angreb fra de frie ilt-radikaler, der er en alvorlig gift, som selv det bedst fungerende immunforsvar har svært ved at bekæmpe.

Kombinationen af isoflavoner og SOD har ved talrige test vist sig at være den bedste alternative behandling mod hedeture og andre problemer i overgangsalderen og årene efter. Samtidig stimulerer isoflavonerne knoglemassen og knoglevæv og forebygger derfor knogleskørhed.

 

Sojabønnens effekt

Ved dyreforsøg rund om i verden har nogle forskere konstateret, at søjabønner er den rigeste kilde til de stoffer, der hæmmer udviklingen af kræft i både tyktarm, mund, lunger, lever og bugspytkirtel. Nogle af de stoffer, der virker kræfthæmmende, kaldes isoflavoner, phytosteroler og saponiner. Saponiner kan stimulere immunforsvaret og direkte dræbe visse kræftceller og hæmme udviklingen til andre kræftceller. Det er måske ikke overraskende, at japanerne har så lave forekomster af kræft - de spiser fem gange så mange sojabønners som vi i vesten. Blot hvad angår phytosterolerne giver vestlig gennemsnitskost et indhold på omkring 80 milligram pr. dag, mens en japaners kost typisk giver omkring 400 milligram dagligt. Ironisk nok får de fleste sojabønner, der dyrkes i USA, til dyrefoder, mens resten sælges til japanerne.

Tofu er fremstillet af sojabønner og derfor lige så velegnet som bønnerne. Vælg de ikke gensplejsede.

Kilde: Jean Carper, ‘Food, Your Miracle Medicin’

  

Hvorfor tofu ?

Tofu er et godt og næringsrigt sojaprodukt som kan anvendes på utallige måder i madlavning. Tofu er meget let fordøjeligt, rig på protein og med lavt fedtindhold. Tofu indeholder alle væsentlige aminosyrer og er desuden kolesterolfrit.

Flere og flere studier omkring tofu viser at tofu er kolesterolsænkende, beskytter mod visse former for cancer, (idet produktet indeholder isoflaviner) og nedsætter risikoen for knogleskørhed.

 

Tofu - en vegetabilsk ost 
Tofu består af filtreret sojasaft, som er blevet en fast masse ved hjælp af nigari (et havsaltekstrakt), 100% vegetabilsk og på grund af sin neutrale smag velegnet til mange slags retter: pastasauce, saucer, desserter, som basis for mayonnaise osv. Indeholder 13% proteiner og flere vigtige mineraler (kalcium, magnesium mv.) og vitaminer (B-vitaminer).
Anvendelse: dæmpet, bagt, ristet eller stegt i supper, saucer, dressings, desserter og til pålæg. Ingredienser: vand, øko-soja og nigari.
 

Tofu kan erstatte tempeh. 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.381 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her