Logo

Tobis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Ammodytes tobianus
Tobis er en saltvandsfisk og hører til familien Ammodytidae. Tobisen eller sandgrævlingen, som den også kaldes, er næst efter torsken den økonomisk mest betydningsfulde fiskeart for dansk fiskeri. Hvad fangstmængder angår, er det langt den vigtigste fisk. Mellem 30% og 50% af det samlede danske fiskeri består af tobis.
Tobisfamilien består af 5 arter, hvor sandgrævlingen, som her beskrives, er langt den vigtigste. Kyst- og havtobis eller sandgrævlingen er en lang slank fisk, der bl.a. kan kendes fra tobiskongen på, at den mangler de to spidse tænder i ganen. Tobisen bliver op til 30 cm lang. Den lever fra 10 til 100 meters dybde, og den foretrækker grov sandbund. Her graver den sig ned og gemmer sig, når farer lurer. Føden består af krebsdyr og fiskeyngel. Tobisen bliver kønsmoden, når den er 2 år gammel. Hunnen gyder op til 30.000 æg pr. gydning. Æggene ligger på bunden og udklækkes efter tre uger.
Tobisen er en stationær fisk, og kun i sommermånederne svømmer den frit rundt i længere perioder for at finde føde. Det meste af fiskeriet foregår derfor i perioden fra marts til juli. Den anvendes hovedsagelig til fiskemel og fiskeolie, men bruges også som agn. Den er en fin spisefisk med hvidt delikat kød, som er let at udbene.
Betydning i kosten
Tobis er en mager fisk. (se Fisk, generelt om)

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 529 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her