Logo

Taurin

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Taurin (C2H7NO3S) er en organisk syre (aminosyre) som mennesker og dyr danner i galden. Navnet kommer fra latinsk taurus (tyr), fordi stoffet først blev opdaget i galden på en okse (Bos taurus). Stoffet findes i alle animalske næringsmidler.

Hvad er Taurin?
Taurin blev opdaget i 1827 i tyren, deraf navnet. Det er en aminosyre der er sammensat af de svovlbundne aminosyrer: methionin og cystein.

Modsat klassiske aminosyrer, der er bundne i komplekse proteinsammensætninger, forbliver Taurin ubundet. Følgende væv er meget rigt på Taurin: muskelvæv, hjerte, centralnervesystemet, nethinden i øjet.

Den første kendte betydning af Taurin
I katte er Taurin essentiel for dannelsen af galden, der har betydning for optagelsen af fedtstoffer i tyndtarmen.

Modsat andre pattedyr, kan katten ikke bruge en anden aminosyre end Taurin til at udføre denne funktion. Derfor kan kattens behov for Taurin ikke imødekommes med andre svovlbundne aminosyrer i foderet. Katten skal have tilført Taurin direkte gennem sit daglige foder.

Dette betyder at katten er afhængig af et animalsk baseret foder, da Taurin ikke findes i vegetabilske råvarer.

Andre fysiologiske betydninger af Taurin

Taurin og synet
Taurin er uundværligt for opretholdelsen af nethinden i øjet (nethinden er den membran der dækker selve øjet). I nethinden er Taurinkoncentrationen 100 til 400 gange større end den er i blodet. Siden 1975 har man vidst, at hos en kat der udsættes for en kronisk mangel på Taurin, nedbrydes nethinden systematisk og dette vil føre til total blindhed indenfor 2 år. Tilføres katten Taurin undervejs i forløbet, kan processen standses, men skader der allerede er opstået, kan ikke helbredes.

Taurin og hjertefunktionen
Taurin udgør 50% af de frie aminosyrer i hjertemuskulaturen. Det er ikke så længe siden (1987) at forholdet mellem Taurinmangel og hjerteproblemer blev bekræftet. De berørte dyr havde en markant udvidelse af den venstre del af hjertet. Ved at tilsætte Taurin til foderet, kan problemet afhjælpes.

Taurin og reproduktion
Taurinmangel kan give flere forskellige problemer i forbindelse med kattens reproduktion: manglende fertilitet, aborter, abnormiteter hos nyfødte killinger, vækstproblemer hos killinger.

Diverse
Taurin er essentielt for udviklingen af nervesystemet. Der er også kendt at Taurin har en beskyttende effekt på cellemembranerne. Det har betydning for blodets evne til at størkne, immunforsvaret, beskyttelse af lungevævet.

Diagnosticering af Taurinmangel hos katte
Hvis der er opstået Taurinmangel hos katten, vil nedbrydningen af nethinden og hjerteproblemerne være meget forskellige fra kat til kat. Nogle katte viser overhovedet ingen tegn på problemer. Når der er mistanke om Taurinmangel hos katten, kan dette kun konstateres ved at kontrollere Taurinindholdet i blodet. Hvis niveauet her er for lavt, har katten Taurinmangel.

Forebyggelse af Taurinmangel hos katte
Efter at have konstateret en sammenhæng mellem hjertesygdomme og Taurinmangel, har man hævet grænsen for det optimale Taurinindhold i kattens foder. I dag er videnskaben enig om at anbefale minimum 1000 mg Taurin pr. kg tørstof i tørfoder, eller 0,1%. Niveauet i dåsefoder skal være dobbelt så højt, eller 0,2%. Effektiviteten af Taurinen i foderet er afhængig af foderets kvalitet og de råvarer der er brugt.

Der er ikke tilsat Taurin til hundefoder, da hunde ikke har det samme behov for Taurin. Dette er en af grundene til, at det ikke er optimalt at fodre katte med hundefoder gennem en længere periode.

 

Taurinkilder - Taurin (mg/kg)

Kyllingekød - 337

Lammekød - 473

Oksekød - 362

Svinekød - 496

Torsk - 314

Østers - 698

Muslinger - 2400

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 816 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!