Logo

Savoykål

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Savoykål er mindre end hvidkål, og hovedet er ret løst med grønne, krusede blade. Den minder om sommerkål. Smagen er mild, holdbarheden kort.
Anvendelse: Koges hel eller i mindre stykker og serveres med smør eller bruges som hvidkål eller rå, strimlet i salater. Sæson: Juli-oktober.
2
Selv om savoykål ofte sammenfattes med hvidkål, synes nogle af savoykålsorterne at have en anden herkomst end hvidkålen. Savoykålen stammer fra Savoyen i sydøst Frankrig, og den menes at være en slags stamfader til rosenkålen, der senere dukkede op i Belgien. I dag dyrkes den i stor stil i Tyskland, mens den i Danmark har været i tilbagegang. Savoykålen er mere hårdfør end både rød- og hvidkål og kan derfor dyrkes langt nordpå. Den kan stå længe ude selv i frost dog med et let dække. Smagen er mere aromatisk end de øvrige hovedkål og dens bulede og mere løse hovedblade er meget dekorative til dolmer eller fintsnittet i salater. Der findes både en sommer- og en vintersavoykål.
Danske kål fas fra juli til hen på foråret.
Tips og råd
Et gennemsnitshoved vejer ca. 1 kg.
Savoykålen opbevares som andre former for hovedkål koldt i kældre eller kule fra oktober og frem til tidligt forår.
For at mindske kållugten skæres den tykke rodstok bort før kogning.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.484 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad drikker du til din aftensmad?
Effektiv reklame - klik her