Logo

Pulasan

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Litchi chinensis, Nephelium lappaceum
Litchi, også kaldet kærlighedsfrugt, og longan, rambutan samt pulasan er en gruppe frugter, der hører til sæbetræfamilien (Sapindaceae). De stammer fra Østasien; litchi og longan fra Kina, rambutan og pulasan fra Malaysia.

Allerede omkring 2000 år født Kr. dyrkedes litchi i Kina. Frugten har været meget værdsat, så meget, at man nogle steder i Kina anvendte litchi som skattebetalingsmiddel. Fra Østasien har dyrkningen af litchi bredt sig til resten af verden, men på grund af, at litchi er vanskelig at dyrke, varede det meget længe, før dyrkningen uden for Kina og Indien fik et væsentligt omfang. I dag foregår dyrkning af litchi i mange lande, mens de øvrige hovedsagelig dyrkes i Østasien.

Litchi er et middelhøjt, stedsegrønt træ. Frugterne har en kraftig læderagtig hud. I Kina har kernerne været anvendt som smertestillende middel.

Litchi er ovale frugter på størrelse med store kirsebær. Skallen er rødlig eller brun, tynd og meget ujævn. Mens litchi sidder på træet, er skallen rød, men efter høst får den hurtigt en mere brunlig farve. Frugtkødet er fast, klart, hvidligt og meget saftigt. I midten af frugten er der en brun kerne på størrelse med en mandel. Smagen af litchi er sød, let krydret og aromatisk.

Rambutan minder under skallen meget om litchi. Dog er frugtkødet mere gulligt. Men den hårede skal på rambutan er noget helt for sig selv.

Longan er mindre end både litchi og rambutan. Skallen har en mere lys brun farve, og smagen er mere syrlig.

Betydning i kosten
Pulasan indeholder væsentlige mængder af C-vitamin.

Typiske fejl:
Udtørring og skimmelvækst.

Opbevaring og holdbarhed:
Pulasan opbevares bedst ved 10°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i 1-2 uger.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.274 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her