Logo

Peru

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Peru

Andesbjergene deler landet i tre dele - i vest det lave kyst land Costa med de fleste byer, derefter det bjergrige Sierra-område, og mod øst sænker landet sig mod Amazonlandets regnskovsområder, Montaria.

 

Peru: republik; 1.285.216 km2. Hovedstad Lima, 5,0 mio indb.1985.

 

• Befolkning: 9,9 mio 1961; 13,5 mio 1972; 19,7 mio·1985, størstedelen Indianere og mestizer.

• Religion: romersk-katolske kirke.

• Sprog: spansk og det Indianske sprog quechua.

• Vigtigste eksportvarer (i pct. af samlede eksport 1984): olie 19,9; kobber 14,3.

• Vigtigste handelspartner USA.

• BNP pr. indb.19 83 $ 1.040 (DK 11.490).

• Møntfod: sol a 100 centavos/inti a 100 centavos.

 

Pe'ru: republik i Sydamerika. Vest-Peru opfyldes af Andesbjergene med parallelle kæder med mellemliggende højsletter. Mod øst sænker landet sig mod Amazonlandets regnskovsområde r, hvor klimaet er tropisk. Det smalle kystland i vest har koldt, tørt klima. Befolkningstætheden størst på højsletterne.

 

• ØKONOMI OG ERHVERV.

Kun 2-3% af Perus areal er opdyrket. Tidl. ejedes 2/3 af hele det opdyrkede areal af en lille elite, men efter landbrugsreform i 1969 er mange store godser udstykket eller lavet om til kollektivbrug; reformen var helt opfyldt 1977, men siden er der sket en delvis tilbagegivelse af jorden til de tidl. ejere. Til trods for kystlandets næsten ørkenagtige klima, findes landets mest produktive landbrugsområde her, med kunstvanding fra de mange floder fra bjergene; dyrkningen omfatter især eksportprodukterne sukkerrør og bomuld samt ris; tørke gennem flere år har skabt flere problemer og 1980 måtte Peru for første gang i historien importere sukker. I højlandet er størstedelen af produktionen til landets eget forbrug, her er dyrkningsformen primitiv, dog dyrkes til eksport en del kaffe. Landet er ikke selvforsynende med fødevarer. Vigtigste eksportvare er cocaplanten, som udføres illegalt; indtjeningen overstiger værdien af den samlede legale eksport. Der findes stort kvæghold i bjergene, men overgræsning giver problemer. Stor fiskerigdom, overfiskning i begyndelsen af 1970erne, men produktionen af fisk til fiskemel er stadig af økonomisk stor betydning. Peru er rig på mineraler. Der brydes kobber, sølv, jern, zink og bly; desuden findes tilstrækkelige olieforekomster til landets eget forbrug. Udenlandsk, især amerikansk kapital har stået bag udnyttelsen, men i begyndelsen af 1970erne er større dele af mineindustrien blevet nationaliseret. Industrien er under udbygning, koncentreret omkring de store byer langs kysten. Dårligt udbygget vejnet; de store højdeforskelle giver store vanskeligheder.

 

• HISTORIE.

1821-26 løsrev Peru sig fra spansk styre, fra 1822 under Simón Bolívar (før 1821, se Latinamerika). 1879-83 deltog Peru i Salpeterkrigen; endvidere krig med Colombia 1932-33 og med Ecuador.1941. Indenrigspolitikken præget af uro og hyppige revolter; det socialistiske parti APRA, grundlagt 1924, virkede især for Indianernes sociale og kulturelle stilling og propaganderede for politisk og sociale reformer, fik bred tilslutning, men gennem gentagne kup hindrede militæret at partiet fik regeringsmagten. Ved et kup 1968 tog nationalistiske officerer magten; kongressen opløstes, men politisk partier opretholdtes og en revolutionsregering tog magten. En ændring af landets struktur indledtes med nationalisering af udenlandske firmaer, især den amerikansk-ejede olieindustri, samt omfattende jordreformer. Pga. denne politik udsattes Peru for stigende økonomisk pres: arbejdsløshed, stigende udlandsgæld og under- og fejlernæring af over halvdelen af indbyggerne. Efter fornyet kup 1975 førtes en mindre reformvenlig, men mere moderat politik, der antydede en vis højredrejning og som tog sigte på en mere demokratisk styreform. Valget 1980 betød et nederlag for venstrefløjen og markerede en bekræftelse af de demokratiske, borgerlige tendenser og forkastelse af det autoritære militær-styre; samtidig øget guerilla-aktivitet, især fra Den Lysende Sti. Ved valget 1983 styrkedes venstrefløjen, uden dog at vinde flertal. Præsidentvalget 1985 blev vundet af socialdemokraten A. Garcia Perez, hvis væsentligste problemer er den magtfulde hær, guerillabevægelsen og landets økonomi.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 505 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her