Logo

parlament

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

parla'ment: folkerepræsentation i et repræsentativt demokrati. I middelalderen en samling stormænd som kongen rådførte sig med. Parlament som politisk institution har sin rod dels i England hvor det første parlament indkaldtes 1265, dels i Frankrig hvor parlament som delvis politiserende domstole udvikledes fra 1200-tallet.

 

Med parlamentarismens anerkendelse i England ca. 1835 og udbredelsen af det parlamentariske princip til de britisk dominions og de vestlige kontinental-europæiske lande fra sidste halvdel af 1800-tallet fik Parlament en central placering som det vigtigste statsorgan for lovgivning, finanskontrol, politisk debat og kontrol med regeringen.

 

I løbet af 1900-tallet er parlaments position generelt blevet svækket som følge af den stadig øgede anvendes af fuldmagtslovgivning. Samtidig er lovgivningsinitiativet overalt overgået til regeringen; den amerikanske kongres har dog fortsat en central stilling. Parlament er ofte delt i to kamre. Danmark havde tokammersystem fra 1849 til 1953, da Landstinget afskaffedes.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 444 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her