Logo

Paris (by)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Pa'ris [fransk: pa'ri]: Frankrigs hovedstad, ved Seine; 2,1 mio, med forstæder 8,7 mio indb.1982. Paris' historiske kerne er øen Île de la Cité med domkirken Notre-Dame de Paris, fængslet La Conciergerie og slotskirken Sainte-Chapelle. På venstre Seinebred ligger universitetet Sorbonne o.a. højere læreanstalter, den nationale gravkirke Pantheon og Boulevard Saint-Michel med Cluny-museet; endvidere den store Luxembourg-have med Luxembourg-palæet.

 

På Quai d'Orsay ved Seine findes Orsay-museet og nationalforsamlingens bygning; syd herfor Hôtel des Invalides og Invalidekirken med Napoléon I's grav, længere mod vest Eiffeltårnet. Højre Seinebred rummer bl.a. kunstmuseet Louvre og smukke pladser som Place de la Concorde, hvorfra Avenue des Champs-Elysées fører til Place Charles-de-Gaulle (til 1970 Place de l'Étoile) med Triumfbuen og den ukendte soldats grav.

 

Nord for Louvre løber de store boulevarder, hvis knudepunkt er Place de l'Opéra med opera bygningen; herfra udgår Avenue de l'Opéra, afsluttet med Palais-Royal og Comédie-Française. Vest for Louvre er anlagt park og underjordisk butikscenter hvor tidligere Hallerne lå; her findes også Pompidoucentret og mod nord det tidligere kunstnerkvarter Montmartre med kirken Sacré-Coeur og talrige forlystelsesetablissementer. Paris er Frankrigs vigtigste handels- og industriby og har stor turisme. Befolkningsvæksten i Paris er dobbelt så stor som i det øvrige Frankrig, hvilket bl.a. skyldes stor tilflytning.

 

Som aflastning for den store pendling til Paris har man anlagt nye bycentre i en afstand af ca. 30 km fra Paris. Disse centre kan rumme mellem 35.000 og 130.000 indb. og skal fungere som servicecentre for Paris' opland. Omfattende regulering og byfornyelse siden 1960 har medført at der er bygget nye monumentale forretnings-, administrations- og kulturcentre; især Montparnasseområdet med Europas højeste kontorbygning Tour du Maine (200 m) og kontor- og forretningskvarteret La Defénse med den 110 m høje Menneskehedens Triumfbue (1989), opført af den danske arkitekt J.O. von Spreckelsen.

 

På Bastillepladsen ligger operabygningen (1989) og mod NØ anlægges den mægtige Parc de la Villette med bl.a. museum for videnskab, teknik og industri, udstillings- og koncertsale og musikkonservatorium. Det voksende trafikpres bevirker at Le Métro, undergrundsbanen opført 1900, med sine 16 linier og 177 km ikke længere formår at dække behovet; der er derfor planlagt 800 km motorvej og 240 km eksprestunnelbane, regionalmetro.

 

• HISTORIE. Paris beboedes i oldtiden af det galliske folk parisii; ødelagdes af romerne 52 fødtKr. men fik ny vækst under romersk styre; Paris mistede betydning under Karolingerne men erklæredes efter 987 for hovedstad. Paris blev Europas førende universitetsby 1257 og fra 1300-tallet også politisk og kulturelt toneangivende på kontinentet; udbyggedes som hovedstad i 1600-tallet af franske konger. Paris var udgangspunkt for revolutionerne 1789,1830 og 1848; for at forhindre gadekampe lod Napoléon III Hausmann udføre store byplanarbejder med anlæg af brede boulevarder, parker og pladser. Under Pariserkommunen blev Paris udsat for store ødelæggelser; byen var besat af tysk tropper 14.6.1940-25.8.1944.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 576 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Penge kontanter, kan vi undvære dem?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her