Logo

Pølse med brød

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
På trods af at det man kalder fastfood, først holdt sit indtog i Danmark i 70'erne, har vi de sidste halvtreds år haft vor egen udgave af et hurtigt måltid, der kan spises på gaden, nemlig pølser med brød.
Efter to års sagsbehandling i Borgerrepræsentationen og Sundhedskommisionen i København kunne Ekstra Bladet endelig tirsdag den 18. januar 1921 på forsiden bringe nyheden om pølsevognenes indtog og et stort billede af seks nye vogne med førere. Aalborg fulgte efter i 1922, i 1926 kom turen til Odense, men først i 1937, efter megen kommunal uvilje, kom pølsevognene til Århus. Siden må man sige, at de har bredt sig over hele landet.
De første pølsevogne serverede en rød pølse med sennep i et stykke pergamentpapir til 25 øre, og ville man have brød til, kunne man købe et rundstykke til fem øre. Desværre er det med tiden blevet afløst af det modbydelige, svampede vatbrød, der kaldes pølsebrød i dag.

Kampen for den røde farve
Når man kalder den slags pølser for wienerpølser, skyldes det, at de blev opfundet i Wien af pølsemageren John født Lahmer. Og de røde wienerpølser var simpelt hen pølserne fra i går, der blev dyppet i rød farve, for at man kunne se forskel på dem og de friske pølser. Siden blev den røde kulør så populær, at pølsemagerne begyndte at farve alle pølser.
Men farvestoffet kan være allergifremkaldende, så det blev forbudt i Danmark i 1981 . Dog må pølser, der sælges under navnet "hotdog-pølser", være røde. Selvom det er svært at begribe, at de skulle være mindre allergifremkaldende af den grund. Og man erindrer sig beskæmmet, at danske politikere i EU kæmpede en brav kamp for, at pølserne skulle have lov at beholde den røde farve, samtidig med, at vi af sundhedsgrunde var imod farvestoffer i andre madvarer.

Hot dog
Hvorfor en pølse - typisk en frankfurter - lagt i et brød skulle hedde hot dog er uklart. Selvom nogen hævder, at det var den amerikanske tegneserieforfatter "Tad" Dorgan, der fandt på navnet engang i 1920'erne.
På samme tid opstod udtrykket hot dog om en af de der smarte fyre, der glimrede i sit job og var på vej frem i verden. Sådan nogle hedder vist hot shots nu om stunder.
Man spiser også hot dogs i England. Følgende opskrift, som man måske ikke skal tage helt alvorligt, er fundet i et engelsk magasin. Den er vist beregnet for ham med sportsvognen og hedder Driving with your dog - Ud at køre med hunden:
Skær en stor pølse tre fjerdedel igennem. Prop en skive ost ind. Vikl en skive bacon om. Pak det hele omhyggeligt ind i alufolie. Anbring pakken et sikkert sted i den varmeste del af bilens motor og kør i rask fart mindst en halv time. Tag pakken ud, fjern folien, læg den varme hund ind i et brød, kom chilisauce på og spis.
Se også: Sandwich brød og Burger kulturen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.024 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem bliver vores næste statsminister?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her