Logo

Olie

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Vegetabilske planteolier findes i et utal af variationer, og de mest almindeligt forekommende kan på denne cd findes under navnet på den plante, som de udvindes fra.
Olie er et fedtstof, og vi har som mennesker behov for en vis mængde hver dag. Fedt er som bekendt også årsag til, at der dannes kolesterol i blodet, og der er, efter mange års forskning, fundet klare sammenhænge mellem for meget kolesterol og hjerte-karsygdomme. At vi i højere grad skal erstatte brugen af animalsk fedt med vegetabilsk, har der også været enighed om i mange år, og det er da også stadig gældende. Den almindelige opfattelse var, at en olie skulle have et så højt indhold af flerumættede fedtsyrer som muligt, og derfor er et produkt som vindruekerneolie blevet utroligt populært i bl. a. Danmark. Italien holdt dog fortsat fast på olivenolie, som på grund af sit høje indhold af enkeltumættede fedtsyrer på det nærmeste var blacklistet herhjemme.
Nye undersøgelser har imidlertid vist, at kolesterol bør opdeles i det gode kolesterol, og det dårlige eller „onde" kolesterol.
Vi kan herefter opdele et fedtstofs sammensætning i 3 forskellige fedtsyrer:
Mættede fedtsyrer, der fremmer dannelsen af det dårlige kolesterol, som fører til åreforkalkning med øget risiko for hjerte karsygdomme. Indholdet af mættede fedtsyrer er meget højt i smør, margarine og svinefedt.
Enkeltumættede fedtsyrer, der hæmmer dannelsen af det dårlige kolesterol og fremmer dannelsen af det gode kolesterol, som får blodet til at flyde hurtigere. Indholdet af enkeltumættede fedtsyrer er meget højt i olivenolie.
Flerumættede fedtsyrer, der hæmmer dannelsen af det dårlige kolesterol, men som ikke fremmer dannelsen af det kolesterol, der får blodet til at flyde hurtigere. Indholdet af flerumættede fedtsyrer er meget højt i planteolier.
Vi kan altså konkludere, at man kan leve fedt med fedt. Det er bare ikke lige fedt, hvilket fedt man vælger.
De mest gængse betegnelser på olie:
Aceite ( spansk) Olie.
Acidez (portugisisk) Syretal
Aciditá (italiensk) Syretal
Acidity (engelsk) Syretal
Azeite (portugistsk) Olie
Douce (fransk ) Mild, sen høst.
Dulce (spansk ) Mild, sen høst.
Fruité (fransk ) Frugtig, tidlig høst.
Frutado (spansk ) Frugtig, tidlig høst.
Huile (fransk ) Olie.
Olio (italiensk ) Olie.
Oliva (italiensk ) Oliven.
Pure (fransk ) Ren
Prima (italiensk ) Første.
Sopraffino ( italiensk ) Ekstrafin.
Spremuta ( italiensk ) Presning.
Vergine ( italiensk ) Jomfru.
Vierge ( fransk ) Jomfru.
Virgin ( spansk ) Jomfru.
Virgem ( portugisisk ) Jomfru.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.173 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her