Logo

Maribo Kloster

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Maribo Kloster

: tidligere birgittinerkloster i Maribo. Stiftet af dronning Margrete 1408 som det første i Danmark. Af det gotiske klosteranlæg fra ca. 1416 er kun kirken tilbage, den nuværende Maribo Domkirke. Klostret blev efter reformationen adeligt jomfrukloster og kom 1665 under Kronen; her boede Leonora Christine fra 1685 til sin død 1698.

 

Ved Søndersø i Maribo blev i 1400-tallet opført et birgittinerkloster med tilhørende klosterkirke. Klosteret er der desværre ikke meget tilbage af, hvorimod den imponerende kirke stadig ligger lige ned til søen. Klosteret anlægges fra sin begyndelse som et dobbeltkloster. Det vil sige, at der både levede munke og nonner. Nord for kirken blev anlagt et for nonnerne og syd for kirken et for munkene, så kønnene var stærkt adskilte. I dag ses udelukkende resterne fra nonnernes kloster, hvorimod der ikke er synlige tegn på munkenes, der befinder sig i området omkring provsteboligen.


Ved reformationen i 1536 blev størstedelen af de danske klostre ophævet. Klosteret i Maribo fortsatte derimod i en 20 års periode som katolsk stiftelse. Den sidste præsteviede munk forlod klosteret i 1551. I 1556 blev klosteret omdannet til et adeligt jomfrukloster, der bestod indtil 1621. Herefter blev bygningerne og de rige ejendomsbesiddelser skænket til det nyoprettede Sorø Akademi. I mellemtiden var klosterkirken overgået til også at være bykirke, da byens egen landsbykirke brændte i 1596.

 

Maribo Kloster

Fra at byen overtog kirken i 1621 er der sket store forandringer med den. Dette gælder både forfald og forskellige restaureringer og ombygninger. De oprindelige grundplanstegninger over kirken er desværre gået tabt. Men i 1890'erne blev det alligevel vedtaget, at kirken skulle føres tilbage til sin oprindelige middelalder form. Kirken står i dag som et bud på, hvorledes den kunne have set ud, da den blev opført i middelalderen.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 541 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvornår kommer der folketingsvalg?Effektiv reklame - klik her