Logo

Margrete I

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Margrete I

Dronningens gravmæle i Roskilde Domkirke, oprindelig udført 1413·23; rekonstruktion fra 1912 af de to billedhuggere Carl Aarslef og fødtG. Hertzog (1821-92), hvori indgår den originale statue af dronningen.

 

 1353-1412: dansk dronning; datter af Valdemar IV Atterdag; 1363 gift med Håkon VI af Norge og Sverige; styrede fra 1376 Danmark og fra 1380 Norge for sin umyndige søn Oluf III Håkonsson, efter hvis død 1387 Margrete I i både Danmark og Norge valgtes til rigsforstander som "fuldmægtig frue og husbonde". Besejrede 1389 med svensk adels støtte Albrecht af Mecklenburg og fik 1397 sin søsterdattersøn Erik VII af Pommern kronet til konge over Danmark, Norge og Sverige; Samme år sluttedes Kalmarunionen mellem de tre nordiske riger. Margrete I fik 1385 Hansaen til at udlevere de skånske slotte og sluttede 1386 forlig med Holsten. Margrete I beholdt den virkelige magt i de tre riger til sin død; indadtil forøgede hun krongodset og styrkede kongemagten over for adelen.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 598 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her