Logo

Lilleborg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Lilleborg

Lilleborg

 

: borgruin, beliggende i Almindingen på Bornholm. Lilleborg er opført som en kgl. fæstning i 1100-tallet; højtliggende kampestensanlæg; antagelig 1259 ødelagt af fyrst Jaromar.

 

Lilleborg

Den bornholmske borgruin Lilleborg ligger strategisk velplaceret på en isoleret klippeknude midt i Almindingen.

 

Lilleborg på Bornholm - en 16 meter høj klippeknude
Borgruinen Lilleborg i Almindingen på Bornholm er hovedsagelig bygget af kampesten og ligger på en 16 meter høj klippeknude omgivet af den nu delvis udtørrede Borresø. Lilleborg var omgivet af en svær mur, hvoraf rester ses endnu, og ligeledes er tårnets nederste del bevaret samt fundamenter af andre bygninger.

 

Lilleborg var let at forsvare
Da borgruinen Lilleborg blev bygget på Bornholm var klippen omgivet med vand og mose til alle sider, og der var kun forbindelse til fastlandet via en enkelt adgangsvej fra øst. I forhold til Gamleborg var den nye borg således langt lettere at forsvare og den krævede derfor heller ikke så stort et mandskab.

 

Grundlaget for etableringen af Hammershus blev lagt
Kong Svend Grathe (1146-57) afgav i 1149 størstedelen af Bornholm til kirken. Tre af Bornholms fire herreder overgik til ærkebispen i Lund og kongens indflydelse og besiddelser begrænsede sig herefter til vestdelen af øen med Rønne herred. Hermed var grundlaget for den efterfølgende etablering af ærkebispesædets store borg Hammershus fra begyndelsen af 1200-tallet på nordspidsen af øen lagt. Det er i lyset heraf, at overflytningen af kongens borg fra Gamleborg til Lilleborg skal ses.

 

Lilleborg var kun 1/10 så stor som Gamleborg
Med et borgareal på 2.600 m² var Lilleborg kun omkring 1/10 så stor som forgængeren Gamleborg. Til trods for borgens ringe størrelse er der alligevel gjort mange spændende fund fra de arkæologiske udgravninger i 1820-22, i perioden 1887-1928 samt senest i 1954-57.

 

Lilleborg

Sydvestindgangen til Gamleborg gennem den stenbyggede mur.


Gamleborg i Almindingen er kongens ældste borg på Bornholm. Den er placeret på en svært tilgængelig klippeknude på kanten af Ekkodalen. Borgplateauet er omkranset med kraftige jordvolde, og fra omkring 1100 er borgen yderligere forstærket med en massiv granitstensmur. De ældste fund på borgen stammer fra 900-årene, mens de fleste fund hører hjemme i tiden omkring 1100. Midt i 1100-tallet opgives Gamleborg til fordel for Lilleborg, der ligger placeret ca. 700 m længere mod nordvest.

 

Lilleborg i dag
En solid ringmur langs Lilleborg var kun i brug i omkring 100 år. I 1259 blev borgen indtaget og afbrændt som resultat af magtkampen mellem kongemagten og kirken. I dag kan du se resterne af ringmuren, den nederste del af tårnet samt fundamenter af andre bygninger.

 

........................................................................................................................

 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 313 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!