Logo

Koriander - et krydderi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Den modne, tørrede frugt af en skærmplante. Farven er gulbrun, lugten behageligt krydret, smagen af de tørrede frø sødlig, lidt citronagtig og let brændende. Selve planten og de umodne frø lugter fælt.
Anvendelse: I sildemarinader og andre marinader, bagværk, risretter, supper m.m.
Lat. Coriandrum sativum.
--
Koriander (Coriandrum sativum) har en meget speciel duft og smag, som umiddelbart kan være svær at indpasse i dansk madlavning. Den bruges meget i det sydlandske køkken, og giver en fin, men speciel smag i tomatsauce, supper, grønsagsretter m.m.
Koriander formeres ved frø, og vokser hurtigt til. Man bør så eller plante flere hold i løbet af sommeren, da planterne forholdsvis hurtigt sætter frø. De modne frø smager anderledes end resten af planten, og bruges mest i bagværk. Planten bliver ret høj, op til omkring 75 cm. Koriander spiller også en afgørende rolle i karryens sammensætning. Det anvendes ved tilberedning af supper og kødretter, blomkål, samt i marinader og de såkaldte "a la grecque" retter.
--
Koriander, også kaldet kinesisk persille eller cilantro. En krydderurt med en kraftig karakteristisk smag. Ikke særlig holdbar. Smagen kan evt. bevares i olie. Stødt koriander er lavet af frøene, men har en helt anden smag.
--
Koriander - Coriandrum sativum
Smuk, lysegrøn, enårig skærmplante på op til 60 cm, der sås i maj i et sol lunt hjørne med vel drænet. let og næringsrig jord. Så evt. i flere hold sommeren igennem.
Bladene - især de nederste nye - har en frisk, let. sommerlig smag, der passer fint sammen med citron, lime, chili, hvidløg og ingefær. Husk at bruge frøene, som rummer det meste af plantens smagsstof: Når frøene bliver lysebrune og begynder at falde af, skæres frøstandene af og hænges til tørre med hovederne nedad, pakket ind i papirsposer, mens de modner, og den fulde aroma får lov at udvikle sig. Opbevar dem tørt og mørkt i tætsluttende glas, rist dem let og knus dem før brug.

Hurtig sommersauce
Hak en blanding af koriander og andre krydderurter i persillehakkeren og bland dem i kvark eller cremefraichedressing, sammen med salt og gerne lidt friskpresset citron og en anelse nykværnet peber. God til nye kartofler og grillet kød.
--
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.471 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her