Logo

Konsistensmidler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Konsistensmidler omfatter her konsistensmidler i sig selv, samt emulgatorer, fortykningsmidler, fugtighedsbevarende midler, fyldemidler, modificerede stivelser og stabilisatorer.
Konsistensmidler holder fødteks. forarbejdede frugter og grønsager sprøde.
Emulgatorer, fødteks. lecithin (E 322), anvendes, når vand skal blandes med et fedtstof som ved fremstilling af margarine.
Fortykningsmidler og geleringsmidler gør fødevarer mere tyktflydende. Pectin (E 440) kan fødteks. få marmelade og gelé til at stivne.
Fugtighedsbevarende midler beskytter maden mod udtørring.
Fyldemidler får en fødevare til at fylde mere uden at øge dens energiindhold. Bruges bl.a. i sødemidler for at lette doseringen.
Modificerede stivelser anvendes i mange fødevarer, fordi de bl.a. kan tåle temperaturændringer uden at miste evnen til at binde væske.
Stabilisatorer kan fødteks. forhindre, at mayonnaise skiller, eller at kakaomælk får bundfald.
Primo 2003 findes følgende konsistensmidler i Positivlisten:
K E 400 Alginsyre
K E 401 Natriumalginat
K E 402 Kaliumalginat
K E 403 Ammoniumalginat
K E 404 Calciumalginat
K E 405 Propylenglycolalginat
K E 406 Agar
K E 407 Carrageenan
K E 407a Forarbejdet Eucheuma-tang
K E 410 Johannesbrødkernemel
K E 412 Guargummi
K E 413 Traganth
K E 414 Arabisk gummi (Akaciegummi)
K E 415 Xanthangummi
K E 416 Karayagummi
K E 417 Taragummi
K E 418 Gellangummi
K Sø E 420 Sorbitol
K Sø E 420 Sorbitolsirup
K Sø E 421 Mannitol
K E 422 Glycerol
K E 425 Konjacgummi
K E 425 Konjacglucomannan
K E 431 Polyoxyethylen(40)stearat
K E 432 Polyoxyethylen(20)sorbitan-monolaurat (Polysorbat 20)
K E 433 Polyoxyethylen(20)sorbitan-monooleat (Polysorbat 80)
K E 434 Polyoxyethylen(20)sorbitan-monopalmitat (Polysorbat 40)
K E 435 Polyoxyethylen(20)sorbitan-monostearat (Polysorbat 60)
K E 436 Polyoxyethylen(20)sorbitan-tristearat (Polysorbat 65)
K E 440 Pectin
K E 440 Amideret pectin
K E 442 Ammoniumphosphatider
K E 444 Saccharoseacetatisobutyrat
K E 445 Glycerolestere af fyrreharpiks
K H Sm E 450 Dinatriumdiphosphat
K H Sm E 450 Trinatriumdiphosphat
K H Sm E 450 Tetranatriumdiphosphat
K H Sm E 450 Tetrakaliumdiphosphat
K H Sm E 450 Dicalciumdiphosphat
K H Sm E 450 Monocalciumdiphosphat
K E 451 Pentanatriumtriphosphat
K E 451 Pentakaliumtriphosphat
K E 452 Natriumpolyphosphater
K E 452 Kaliumpolyphosphater
K E 452 Natriumcalcium-polyphosphater
K E 452 Calciumpolyphosphater
S M E 459 ßeta-cyclodextrin
K E 460 Mikrokrystallinsk cellulose
K E 460 Cellulosepulver
K E 461 Methylcellulose
K E 463 Hydroxypropylcellulose
K E 464 Hydroxypropylmethylcellulose
K E 465 Methylethylcellulose
K E 466 Carboxymethylcellulose
K E 466 Natriumcarboxymethyl-cellulose
K E 468 Tværbunden natrium-carboxy methylcellulose
K E 469 Enzymatisk hydrolyseret carboxy methylcellulose
K E 470a Natrium-, kalium- og calciumsalte af fedtsyrer
K E 470b Magnesiumsalte af fedtsyrer
K E 471 Mono- og diglycerider af fedtsyrer
K E 472a Eddikesyreestere af mono- og diglycerider
K E 472b Mælkesyreestere af mono- og diglycerider
K E 472c Citronsyreestere af mono- og diglycerider
K E 472d Vinsyreestere af mono- og diglycerider
K E 472e Mono- og diacetylvinsyreestere af mono- og diglycerider
K E 472f Blandede eddike- og vinsyreestere af mono- og diglycerider
K E 473 Saccharoseestere af fedtsyrer
K E 474 Saccharoseestere i blanding med mono- og diglycerider
K E 475 Polyglycerolestere af fedtsyrer
K E 476 Polyglycerolpolyricinoleat
K E 477 Propylenglycolestere af fedtsyrer
K E 479b Termisk oxideret sojaolie omsat med mono- og diglycerider af fedtsyrer
K E 481 Natriumstearoyllactylat
K E 482 Calciumstearoyllactylat
K E 483 Stearyltartrat
K E 491 Sorbitanmonostearat
K E 492 Sorbitantristearat
K E 493 Sorbitanmonolaurat
K E 494 Sorbitanmonooleat
K E 495 Sorbitanmonopalmitat
A = Antiklumpningsmiddel
An = Antioxidant
D = Drivgas
F = Farvestof
H = Hævemiddel
Ko = Konserveringsmiddel
M = Melbehandlingsmiddel
O = Overfladebehandlingsmiddel
Sk = Skumdæmpningsmiddel
S = Smagsforstærker
Sm = Smeltesalt
Su = Surhedsregulerende middel /syre
Sø = Sødestof
K = Konsistensmiddel, emulgator, fortykningsmiddel, fugtighedsbevarende middel, fyldemiddel, geleringsmiddel, modificeret stivelse eller stabilisator.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.588 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her