Logo

kakkelovn

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

: stueovn; i middelalderen ofte opbygget af kakler (heraf navnet).

Ovnens oprindelse er ikke klarlagt, men er nok en videreudvikling af romerske pottemagerovne. Pottemagerne gjorde den opdagelse, at hvis de indmurede brændte potter med bunden indad i ovnkappen, ville afkølingen af ovnen ske langsommere. Det var en fordel, da produkterne efter brændingen ofte sprang under afkølingen på grund af spændinger. Disse erfaringer var grundlag for udviklingen af kakkelovnen til rumopvarmning. Det var dog næppe i det milde Italien, men snarere under mere barske forhold i Alperne, at ideen opstod.


Artikel billede Artikel billede


Artikel billede Artikel billede


Artikel billede Artikel billede


Artikel billede Artikel billede


Artikel billede Artikel billede


Artikel billede 


Artikel billede Artikel billede


kakkelovn, stueovn, som i princippet er et ildsted med forbrænding i et lukket rum, hvor røgen bliver ført væk gennem en skorsten.


Ovntypen er meget brændselsøkonomisk, idet røgen kan bringes til at afgive en stor del af sin varme. Varmen afgives både som strålevarme og gennem opvarmning af den nære luft.


Kakkelovne er oftest fremstillet af støbejern. En moderne type, magasinovnen, indført i begyndelsen af 1800-tallet, er en opretstående ovn med lufttilførsel reguleret af ventiler.


Ved gasværkernes oprettelse kunne biproduktet koks i særlige ovne brænde kontinuerligt med påfyring foroven og udtagning af aske og slagger forneden.


Senere udvikledes en ovn for kontinuerlig fyring udelukkende til kul. Fyring i magasinovne blev efterhånden den almindelige opvarmningsform.


Efter 1900 opnåede danske jernstøberier stor ekspertise i fremstilling af kakkelovne. Ovnene fungerede tillige som møbler, hvorfor der blev gjort en del ud af deres udformning. Da olie og petroleum blev udbredt i 1950'erne, blev ovnene ofte forsynet med indsatsbrændere.


Kakkelovne blev fra 1930'erne udkonkurreret af centralvarme og fjernvarme, og man slap dermed for det store besvær med køb af kul og koks, opbæring i koksspand, opfyring mv.


Kakkelovnen var oprindelig opbygget af eller beklædt med keramiske kakler. Kakkelovne kendes i Danmark fra tidlig middelalder, sikkert kommet hertil fra Tyskland.


De tidligste ovne var bilæggerovne, der blev fyret op i fra et tilstødende rum, gerne husets centrale ildsted; de havde indmurede potte- eller skålformede lertøjskakler, senere blev de beklædt med dekorerede kakler.


Fra ca. 1600 fik kakkelovnen konkurrence af jernovnen. Den bestod i begyndelsen af en underdel, fyringskammeret, sammensat af støbejernsplader, og en overdel af kakler i lertøj, senere fajance, gerne rigt dekoreret. Størst udbredelse fik bilæggerovnen helt af jern.


Med nyklassicismen vandt store søjleformede og runde ovne frem i fornemmere huse, mens en lille jernbilægger ofte var tilstrækkelig til at opvarme mindre boliger. Kakkelovne med topstykker af lertøj eller fajance blev fremstillet helt frem til 1930'erne. Da havde den almindeligste varmekilde længe været den støbte jernovn.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 671 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.