Logo

jordfaldshul

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

jordfaldshul

 

Et jordfaldshul opstår ved, at nedsivende regnvand blandet med humussyre på dets vej gennem sprækker i kalken opløser denne, således at der opstår et hulrum, der hele tiden bliver større og større. På et tidspunkt falder loftet ned, og jordfaldshullet er en realitet.

 

Jordfaldshuller kommer især, hvor undergrunden indeholder kalk, og hvor kalken er skyllet væk af vand, eller hvor der er eller har været minedrift. Jordfaldshuller kan også dannes ved, at en i istiden indlejret isblok i morænedannelser er smeltet bort. De øverste jordlag styrter sammen og ned i hulrummet, når de ikke længere kan holde til trykket.

 

Sådan opstår de mystiske kæmpehuller i Sibirien

I løbet af den seneste uge er der fundet fire kæmpehuller i den nordlige del af Rusland, og russiske forskere planlægger ekspeditioner til de øde områder i Sibirien for at undersøge dem.

En dansk geolog, der har boet 19 år i Grønland, ser ligheder mellem de sibiriske jordhuller og de såkaldte pingoer, der er i Grønlands nordligste del, som en mulig forklaring på kæmpehullerne i Sibirien. 

 

- De sibiriske jordhuller har groft materiale liggende rundt om kraterne som hos pingoerne, hvilket tyder på, at stærkere kræfter end vand har bragt materialet til overfladen – måske vand under meget stort tryk eller metan.

 

Global opvarmning i Arktis
Den russiske professor Vasily Bogoyavlensky opfordrer til en hasteundersøgelse af de mystiske huller i Sibirien, og siden de første kæmpehuller blev opdaget i sommeren 2014, er russiske og amerikanske forskere kommet med forskellige mulige forklaringer på, hvorfor de opstår i Sibirien.

 

Blandt de mest populære teorier er metangas-ekplosioner i undergrunden og pludselig smeltning af store mængder is.

Den globale opvarmning spiller også ind, især i områderne omkring Arktis, en væsentlig rolle i forhold til fænomenet i Sibirien, hvor en svækkelse af permafrostlaget kan resultere i de kraterlignende huller efter årelang ophobning af energi.

 

- Alt tyder på, at pingoer opstår ved svaghedszoner i permafrosten. Det samme synes tilfældet for de sibiriske huller. Dog synes de sibiriske huller udløst ved større eksplosioner som følge af stor opsamling af energi under den sibiriske permafrost, som nu svækkes som følge af vores nuværende globale temperaturstigning. De sibiriske frostgrader er betydelige i forhold til andre steder på den nordlige halvkugle.

 

Er de sibiriske huller livsfarlige?
I Rusland er professor Vasily Bogoyavlensky i gang med at planlægge en ekspedition til Yamal-halvøen, hvor flere af hullerne og kraterne i jordoverfladen er blevet opdaget siden sommeren 2014.

Derudover vil russerne bygge fire seismiske stationer i Yamal-området, så de kan måle de små jordskælv, der sker, når de gigantiske kratere opstår. Som det er nu, ligger de nærmeste målingsstationer for langt væk.

Det er blandt andet sikkerhedsrisikoen og gasudledninger omkring de mystiske sibiriske huller, der kan blive flere hundrede meter dybe, som russerne frygter, og der skal ikke herske tvivl om, at det er livsfarligt, hvis man står oven på en pingo, når jorden pludselig forsvinder.

- Ja, så får de sig en flyvetur.

 

jordfaldshul

Jordfaldshul fra 2007 i Guatemala

 

jordfaldshul

 

Et otte meter stort jordfaldshul åbnede sig pludseligt under en bil på en landevej ved byen Simferopol på Krimhalvøen I Ukraine lørdag aften. Det store hul slugte bilen og dræbte på tragisk vis seks mennesker, der befandt sig i bilen.

Det er ikke første gang, at de lumske jordfaldshuller, der pludselig åbner sig op af jorden, fører døden med sig. Et stort jordfaldshul i Florida tog engang en sovende mand og hans soveværelse med sig. Og et kæmpe jordfaldshul i Kina har været skyld i en sikkerhedsvagts død.

Det er bare et par af mange ulykker naturfænomenet er skyld i. Det findes nemlig over hele verden, hvor det opstår ud af det blå på alle mulige mærkelige steder. Klik videre og se billeder af andre jordfaldshuller verden rundt

28. september 2014

 

jordfaldshul

Vådt vejr får antallet af britiske jordfaldshuller til at eksplodere

Seks jordfaldshuller på blot en måned (feb 2014), tre gange så mange som på et normalt år, har der været i Storbritannien. De voldsomme regnvejr får skylden.

I løbet af den seneste måned er jordoverfladen kollapset under englænderne seks forskellige steder i landet som følge af jordfaldshuller. Det er tre gange så mange som på et normalt år, og det får geologerne fra British Geological Survey (BGS) til at advare om, at flere huller kan være på vej.

Et jordfaldshul kan opstå af mange forskellige årsager, men en generel fællesnævner er vand, der eroderer porøse sten under jorden, hvorefter jorden synker sammen og får overfladen til at kollapse.

I værste fald forekommer jordfaldshullerne i beboede kvarterer og forårsager, at folk må flytte fra hus og hjem, men de kan også udrette stor skade på den generelle infrastruktur, når gasledninger og vandrør bliver revet over.

 

I England har et af hullerne blandt andet manifesteret sig lørdag under et hus i byen Hemel Hempstead og har siden vokset sig meget større. Det fik myndigheder til at evakuere 20 familier fra deres hjem.

 

Ekstreme vejrforhold får skylden

De enorme mængder nedbør, der er faldet over De Britiske Øer i denne vinter, er under stærk mistanke. Avisen The Guardian kunne i begyndelsen af februar rapportere, at januar har været den vådeste vintermåned i England i næsten 250 år med 146,9 millimeter nedbør.

Kigger man på en 45 dages periode fra den 18. december, bliver nedbørstallet det højeste, der nogensinde er målt i England, med 231,2 millimeter regn.

 

De ekstreme mængder vand i jorden har blandt andet gjort de øverste jordlag tungere, og det sætter pres på de underliggende lag. Hvis et underliggende lag i forvejen er ustabilt, kan trykket i sig selv være nok til, at et jordhul opstår.

England hviler mange steder på et fundament af stenarter, som kan skylles væk af vand, men det er stadig svært at vurdere, hvor det næste hul vil opstå. På baggrund af stigningen i antallet af jordfaldshuller og med det dårlige vejr in mente, forventer man, at England vil se flere eksempler på, at jorden pludselig åbner sig og forsvinder.

 

........................................................................................................................

 

 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.528 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!