Logo

Ingefær

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Ingefær er et meget gennemgående krydderi i caribisk madlavning, og det er et af hovedkrydderierne i det meget anvendte blandingskrydderi Jerk. Ingefær er både nyttigt, og vel­smagende og har desuden et meget stort vitaminindhold.
Det er et unikt krydderi med en utrolig frisk og selvstændig smag. På trods af den forholdsvis kraftige smag giver ingefær stadig mulighed for, at andre krydderier kan komme til deres ret uden at blive overdøvet.
Ingefær er et meget alsidigt krydderi, der kan finde anvendelse i alt lige fra forret til dessert, ja så galt i cocktails."
 
Ingefær (zingiber officinale ). Et af verdens ældste krydderier, der har været kendt i Kina og Indien i 7000 år.
I den klassiske oldtid nåede ingefaaren frem til Middelhavslandene, og såvel grækerne som romerne anvendte den,
Ingefær er et af de vigtigste krydderier i Middelalde­rens europæiske køkkener. Her indgik dens markante smag i mange salte retter sammen med nelliker, muskat og kanel. Moden skiftede i løbet af 1700-tallet, og ingefær forsvandt fra det salte køkken. I det opblom­strende søde køkken forekommer nogle få retter med ingefær, men det blev fortrinsvis i kagebagningen, at der fortsat var plads til den. En række gammeldags krydderkager med rødder i middelalderen og renæssancen forsvandt aldrig helt, og den dag i dag bages der gingerbread, Lebkuchen, pain d'épices og Spekulaas, hvor ingefær bruges sammen med honning/sirup og en række mørke krydderier.
I anden halvdel af 1900-tallet mærkes en voksende inspiration fra asiatiske køkkener i Europa, og med den fik ingefær atter en plads i det salte køkken. Og hvor man tidligere måtte lade sig nøje med tørret ingefær, så forhandles den nu i frisk form.
Ingefær er hjemhørende i Sydøstasien. Det er rod­stokken der anvendes. Den forekommer tørret og malet, med skallen på som mørk ingefær, uden som lys. Malet ingefær indgår i mange karry-blandinger. Rod­stokkene forhandles også hele, såvel tørrede som fri­ske. Ingefær kan syltes i eddike, kandiseres eller syltes i sukker. Syltet ingefær blev tidligere eksporteret fra Kina, emballeret i smukke lågkrukker, de såkaldte boja­ner. Syltet ingefær anvendes bl.a. i konfekt overtrukket med bitter mørk chokolade. Sodavand krydret med ingefær - gingerale, gingerbeer - er især udbredt i den engelsktalende verden.
I løbet af middelalderen bragte karavaner ingefæren fra Sydøstasien til Europa. Med opdagelserne i 14- og 1500-tallet førte kolonisatorerne ingefær til andre af verdens tropiske egne. Portugiserne indførte således ingefær i Vestafrika (Sierra Leone). Spanierne førte den til den nye verden. Den lykkedes godt i Caribien, og på Jamaica dyrkes den bedste ingefær overhovedet
Ingefær har fra gammel tid også været en lægeurt, deraf navnet officinale. Den giver varme - sagde man - og den var et tidligere udbredt mavemiddel. I dag bru­ges præparater med ingefær mod muskelsmerter og mod søsyge.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.225 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her