Logo

gear

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

 

 [gi 'r]: del i mekanisk transmission. Et simpelt g består af to tandhjul i indgreb; forholdet mellem hjulenes hastigheder vil da være det omvendte af forholdet mellem hjulenes tandantal. En gearkasse i fx en bil har flere sådanne udvekslingsforhold. Hjul og gearkasse forbindes via differentiale. Synkroniserede gear har en slags bremse der nedbringer tandhjulenes hastighed før de går i indgreb. På cykler findes gear indbygget i baghjulets nav (navgear), eller i form af udvendige derailleurgear, hvor cykelkæden skiftes mellem tandhjul af forskellige størrelser.

 

Artikel billedeArtikel billede

Simpelt gear med to tandhjul; det store har dobbelt så mange tænder som det lille, hvilket giver udvekslingsforholdet 1:2 eller 2:1, afhængigt af om det er det store eller det lille tandhjul som er det drivende (markeret med blå farve).

 

 

Artikel billede

Artikel billede

Artikel billede

Artikel billede

Skematisk længdesnit gennem gearkasse med tre fremadgående gear. (1) Første gear. (2) Andet gear. (3) Tredje gear. (4) Bakgear (det lille mellemhjul m gør at drivakselen løber modsat motorakselen).

 

........................................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 284 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os