Logo

folkeafstemning, referendum

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

: afstemning i offentlige anliggender, hvorved alle stemmeberettigede statsborgere direkte får adgang til at give deres mening til kende. I Danmark er folkeafstemning obligatorisk til gennemførelse af grundlovsændringer. En ny grundlovsbestemmelse kræves dels vedtaget to gange af Folketinget med folketingsvalg imellem, dels godkendt af vælgerne ved folkeafstemning med et flertal af de afgivne stemmer, og således at ja-stemmerne udgør mindst 40% af samtlige stemmeberettigede.

 

Folkeafstemning er endvidere nødvendig til ændring af valgretsalderen, samt ved suverænitetsafgivelse der ikke i Folketinget har opnået 5/6 flertal. Endelig hjemler Grundloven et mindretal på 1/3 af Folketingets medlemmer ret til at kræve et lovforslag underkastet folkeafstemning, dog med visse undtagelser, bl.a. forslag til finans-, ekspropriations- og skattelove. Til bortfald af et forslag kræves at et flertal af de i afstemningen deltagende folketingsvælgere, dog mindst 30% af samtlige stemmeberettigede, har stemt imod det.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 602 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?
Effektiv reklame - klik her