Logo

Byg - den første kornsort

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
I Danmark dyrkede man byg allerede i stenalderen. Ordet byg betyder sandsynligvis: 'Det dyrkede korn' og på svensk hedder byg simpelt hen 'korn', hvilket siger noget om, hvor almindelig en kornsort byg var. Helt frem til 1800-tallet havde byg en meget høj status i hele Norden og blev brugt både til mad og medicin. Det var blandt andet et almindeligt middel mod smerte.
Byg var sandsynligvis den første kornsort, mennesket begyndte at dyrke, og det var bygbrød, der mættede de 5000 i ørkenen.
Byg har slet ikke den samme bageevne som hvede og kan ikke bruges alene til at bage brød, der skal hæve. I gamle opskrifter indgår bygmel tit som ingrediens i grød eller flade brød som knækbrød og flatbrød. Byggryn blev brugt til at drøje kød med og gøre supper mere mættende. Mange kalder byg for Nordens ris - en nærliggende sammenligning, da byg ligesom ris er rig på næringsstoffer.
Hvis man blander bygmel i en hvededej, giver det en god smag. Fibrene i byg har en stor evne til at binde vand, og derfor har brød med bygmel en stor holdbarhed.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.261 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her