Logo

Aubergine - ægplante

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Solanum melongena,
ægplante. Tropisk plante af natskyggefamilien, dyrkes i væksthus hos os eller importeres. Store violette frugter med lyst kød anvendes kogt eller stegt, gratineret, i beigneter eller souffle. Indgår i mange middelhavs- og orientalske retter sammen med courgetter, tomater, hvidløg og oliven. Endvidere meget brugt i amerikansk køkken.

Aubergine kaldes også ægplante og ægfrugt og hører sammen med tomat, peber og kartoffel til natskyggefamilien (Solanaceae).

Planten kommer sandsynligvis oprindeligt fra Indien eller Kina, hvor man endnu kan finde vildformer. Til det sydlige Europa menes den indført i 1700-tallet. I Danmark har den været kendt i mange år, men det er først inden for de sidste 20-25 år, den er blevet populær i husholdningen.

Planten er en etårig, kraftig plante, der ofte er tornet, og den kan i væksthus blive flere meter lang mod normalt ca. 1,5 m på friland. Frugterne udvikles, uden at der behøves en befrugtning, og de kan høstes på et hvilket som helst tidspunkt inden modning. Bliver auberginer modne, bliver frugtkødet sejt og kedeligt. Frugterne findes i et utal af former og farver. Runde, langovale og hvide, røde, gule blå, violette til næsten sorte. Det er de langovale, mørkviolette, der er de mest almindelige.

Aubergine dyrkes erhvervsmæssigt kun meget lidt i Danmark, men ses ofte i de små havedrivhuse.

Betydning i kosten
Auberginer hører til de moderat energiholdige grønsager. De er rige på mineralet kalium.

Typiske fejl
Udtørring, rådpletter, råd i stilkenden, overfladefejl, køleskader (skjolder på overfladen, bronzering, grubedannelse og brunfarvning)

Opbevaring og holdbarhed
Auberginer opbevares bedst ved 8-10°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor de løse kan holde sig i 10-14 dage og emballerede i 8-10 dage. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan auberginer holde sig i 5-6 dage. Auberginer er desuden ikke egnede til frysning.

Sæson August-November

2
Aubergine - ægplante - er en slægtning til kartoffel og tomat. Den sort, der importeres her i landet, er almindeligvis ca. 15 cm lang med blank, glat, rødlilla farve. Både form, størrelse og farve kan imidlertid variere. Frugtkødet er næsten hvidt og smagen er neutral.
Anvendelse: Stegt eller friturestegt i skiver eller halverede, kogt, fyldt og gratineret. Opbevares ved ikke under 8-10°.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.727 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her