Logo

agerhat - Agrocybe

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

agerhat - Agrocybe


slægt af bladsvampe. Visse af arterne er spiselige, fx mørk agerhat (Agrocybe erebia) og tidlig agerhat (Agrocybe præcox).


Tidlig agerhat:


Beskrivelse: en ret stor til stor, kødfuld, hygrofan, mellugtende agerhat med en tydelig stokring. Stokbasis har normalt prominente, hvide myceliestrenge. Æg- og flade cystider er ± utriforme. Sporerne måler 8-10(-12) x 5-7(-8) μm med under 1 µm tykke vægge. Gror typisk gror på ± forstyrret jord eller formuldet flis.


Forvekslingsmuligheder: Mose-agerhat (A. elatella) har en tykkere sporevæg (ca. 1,5 µm), flere cystider på lamelæggen og er generelt spinklere med mere udstående ring. Året agerhat (Agrocybe rivulosa) har en fin året hatoverflade og lidt længere sporer (10-14 x 6,5-8 µm). Tidlig agerhat udgør et kompleks af ca. fire biologiske arter.


Udbredelse og fænologi: Almindelig, dog sjælden vest for israndslinien; (april-) maj-juli (-oktober).
Almindelig agerhat:


Beskrivelse: en ret spinkel, mellugtende, lædergul agerhat der normalt ikke viser slør, med en fnugget stok uden rodagtig forlængelse. Lamellerne er ret fjerne og brede og lyst gråbrune. Ægcystiderne har typisk et lille rundt hovede. Der er ingen pleurocystider. Sporer med bred spirepore, 10-16(-20) x 7-11(-15) μm. Gror i åbent græsland, inklusive vejkanter.


Forvekslingsmuligheder: A. ochracea, en dårligt kendt art, har lamelfladecystider. A. pediades var. fimicola har tydeligt slør og gror på gammel gødning. Eng-svolvhat (Hypholoma subericaeum) har mørkere og meget mindre sporer.


Udbredelse og fænologi: Vidt udbredt, måske på nær i Vestjylland; (april-) maj-september (-oktober).


.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 611 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.