Logo

Svalbard

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Svalbard

Arktis.


Svalbard, norsk øgruppe i Barentshavet; 62.700 km2 (heraf 36.500 km2 gletschere), 2650 indb. (2000), heraf 900 russere, ukrainere mfl. De største øer er Spitsbergen, Nordaustlandet, Edgeøya og Barentsøya.

Den sydligste ø, Bjørnøya, ligger omtrent midtvejs mellem Norges nordkyst og øgruppens hovedø. De højeste fjeldtoppe er Newtontoppen og Perriertoppen, begge målt til 1717 m.


Ordet Svalbard kommer af islandsk 'den kolde kyst'.


Et fremherskende træk ved øgruppens geologi er de mange kullag, der med en svag hældning gennemskærer de karakteristiske fladtoppede fjelde omkring Isfjorden i det centrale Spitsbergen. Flere steder er lagene brydeværdige, og der har været kulminedrift siden 1899, bl.a. ved Longyearbyen, Ny Ålesund, Sveagruva og Barentsburg. Der er desuden fundet mineraler, bl.a. jern, bly, kobber, zink og asbest, men ingen har endnu vist sig økonomisk rentable. Øerne er et vigtigt knudepunkt i isbjørnenes vandring fra Grønlands østkyst til Franz Josefs Land, hvorfor bevæbning er påkrævet, når man færdes uden for bysamfundene. Flere af de tidligere minesamfund er blevet omskabt til internationale forskningscentre, og Svalbards storslåede natur og spændende historie tiltrækker hvert år mange turister.


Historie

Svalbard

Svalbard. Dansk hvalfangerstation på Svalbard. Hvalerne fanges fra små både og flænses i strandkanten; på land ses flere trankogerier. Den erhvervsmæssige aktivitet kom for alvor i gang, efter at Henry Hudson i 1607 var blevet opmærksom på hval- og sælfangstmulighederne i Det Nordlige Ishav. Om sommeren flokkedes britiske, nederlandske, tyske, franske, danske og norske fangere på øerne, og i begyndelsen af 1700-tallet kom tillige overvintrende pelsjægere fra Rusland. Maleri fra 1634 af ukendt kunstner. Billedet findes på Skokloster i Sverige.


Muligvis var området kendt i Island allerede i 1100-tallet Det blev med sikkerhed opdaget i 1596 af hollænderen W. Barents, som kaldte det Spitsbergen. Svalbard blev snart centrum for hvalfangst, iværksat af fangere fra mange nationer. Christian 4. forsøgte forgæves at hævde sin suverænitet, men øgruppen vedblev at være ingenmandsland. Hvalfangsten mistede efterhånden sin betydning og blev efter 1700 afløst af sælfangst.


Kulminedriften fra ca. 1900 gjorde atter suverænitetsspørgsmålet aktuelt; med Paristraktaten (Svalbardtraktaten) af 1920 blev navnet Svalbard officielt fastslået, og Norge fik tilkendt suveræniteten med virkning fra 1925. Stedet fik stor opmærksomhed i perioden 1896 til 1928 på grund af en række mere eller mindre vellykkede forsøg på at nå Nordpolen ad luftvejen (Andrée, Wellman, Amundsen og Nobile). Området skulle dog være demilitariseret, og signatarmagterne blev sikret ret til erhvervsvirksomhed på øerne; efterhånden blev de udenlandske erhvervsinteresser dog købt ud bortset fra de sovjetiske (nu russiske). Under 2. Verdenskrig blev flere af Svalbards bosætninger stærkt beskadiget af tyske flådeangreb. Ved krigens afslutning forlangte Sovjetunionen ret til militær tilstedeværelse på øerne, men det blev afvist af Norge. Svalbards demilitariserede og neutrale status blev officielt ikke berørt af Norges tilslutning til NATO i 1949.


Svalbard

Svalbard.


Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 83 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Açorerneen portugisisk øgruppe i Atlanterhavet ca. 1350 km V for Portugal; 2344 km², ca. 290.000...
• Kong Karls LandKong Karls Land, gruppe af tre mindre øer i Svalbard: Svenskøya, Kongsøya og Abeløya; i...
• Amakusa-shotoAmakusa-shoto, japansk øgruppe SV for Kumamoto på Kyushu; 877 km2. Den består af mere end...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os