Logo

Schæffergården

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

: ejendom ved Ermelunden i Jægersborg N for Kbh. Oprindelig opført som stald til Jægersborg Slot 1747; overtaget af hofsnedker Diderich Schæffer 1755 og ombygget til et trefløjet anlæg med høj midterfløj. Fra 1949 drevet af Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde; 1972 udbygget til kursus og konferencecenter.

Rummer fra 1987 museum for maleren Sven Havsteen-Mikkelsens værker.

 

Schæffergården, Villa Helene og Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde

Schæffergården er et nordisk hotel- og konferencecenter, ejet af Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde. Alt interiør, arkitektur, kunstsamlinger og madlinie er nordisk. Tidernes bedste arkitekter har på 250 år skabt 6.500 smukke kvadratmeter. Centeret er omgivet af egen smuk park og søområde og tilbyder fantastiske omgivelser til møder, konferencer, events og fester.

Schæffergården har en mangfoldighed af mødelokaler og mødefaciliteter fordelt i det gamle Jagtslot fra 1755, Villa Helene, en gammel og smuk patricierbygning fra 1830 og i Agorafløjen med traditionelle mødelokaler. Huset rummer i alt 25 forskellige møde-/plenumlokaler, herunder et stort auditorium. Fra alle lokaler er det muligt at åbne store vinduer ud til dejlige grønne omgivelser.


Restaurant Wohlert: Udover at kræse om gæsterne bl.a. med den lækreste frokostbuffet, er restauranten åben for à la carte gæster ligesom der er unikke muligheder for afholdelse af fester. I Babette, gæstekøkkenet, tilbydes kokkeskole til brug for teambuilding og sociale aktiviteter. Schæffergården har 74 værelser – 50 dobbelt- og 22 enkeltværelser samt 2 juniorsuiter. Schæffergården ligger blot 12 km fra Københavns centrum, der er nemme tilkørselsforhold, har egen stor gratis parkeringsplads, 800 m til Jægersborg Station og 2 km fra Dyrehaven.


Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde er et bilateralt fond, som har til formål at arbejde for øget forståelse og samarbejde mellem Danmark og Norge. Fondet blev stiftet i 1946 som følge af danskernes hjælp til Norge under krigen. Alle indtægter fra driften af Schæffergården går til at realisere dette ideelle formål. Det betyder, at når du lægger dine arrangementer på Schæffergården støtter du dette formål. Fondet uddeler ca. 6.000 stipendiat-døgn om året i Danmark og Norge svarende til ca. 10 mio. kr.

 

Villa Helenes historie

Svend Aage Mørkvig skriver om ejendommen Helene i sin bog “JÆGERSBORG – fra krongods til byområde”.

På hjørnegrunden Jægersborg Allé/Ermelundsvej ligger en smuk patricierejendom, der siden 1945 har været fredet. Fredningen er efterfølgende blevet ophævet i 2002. Villa Helene danner sammen med det ligeledes fredede Jægersborg Hotel en værdig “port” fra Jægersborg Allé og til kvarterets mange øvrige fredede ejendomme. Hovedbygningen er en et etagers hvid bygning med mansardtag, der står uændret efter den ombygning og renovering, der blev foretaget i 1918 efter arkitekt Mogens Clemmensens anvisninger. Ejendommen blev opført ca. 1830 og blev i 1847 ved auktionsskøde erhvervet af cand.pharm. C.L. Erichsen, der i 1871 overdrog den til restauratør H. Henrichsen. Efter kun fire år blev den købt af restauratør Lars Larsen, som 1892 solgte ejendommen til professor Arnold Krogh, som tilbyggede en stor veranda og lod foretage en del andre forbedringer.

År 1900 blev ejendommen overtaget af den franskfødte, prinsesse Marie af Orléans, der i 1885 blev gift med Christian IX’s søn, Prins Valdemar. Efter den 44-årige prinsesses død i 1909 overtog Prins Valdemar ejendommen.

I 1915 var det kaptajn i Livgarden, med tjenestested på Jægersborg Kaserne, greve Eigil Valdemar Knuth, der købte ejendommen. I 1918 udvidede han hovedbygningen med 30% efter arkitekt Mogens Clemmensens projekt, så huset fik det udseende, vi kender i dag.

Et af Grev Knuths børn, der havde sin lykkelige barndom på Ermelundsvej 101, var den næstældste søn, billedhugger, forfatter, maler og grønlandsfarer, dr. phil. soc., greve Eigil Knuth, der besøgte barndomshjemmet kort tid før han døde i 1996.

Greve E. V. Knuth, der døde i 1933, havde allerede i 1920 solgt ejendommen til direktør Ernst Michaelsen, der samme år også købte naboejendommen Schæffergården. Ernst Michaelsen lod i 1920 den store grund opdele i to parceller, hvorved den nuværende Jægersborg Allé 166A blev frastykket.

Derefter skænkede han grev Knuths udvidede hovedbygning og en større staldbygning, beliggende op mod skellet til Schæffergården, til Københavns kommune, som efter en ombygning skulle benytte begge bygninger til et hjem for aldersrenteberettigede ældre kvinder, fortrinsvis sådanne som i mindst 15 år havde tjent én familie. Hjemmet åbnedes 7. juli 1922 og havde plads til 21 husfæller. Hjemmet var opkaldt efter Michaelsens mor, enkefru Helene Michaelsen, født Heymann, og det fik navnet: Helene Michaelsens Hjem for ældre Kvinder.

Mellem de to bygninger blev der i 1930 opført en forbindelsesgang, og en mur ud mod Ermelundsvej, så de ældre damer og personalet kunne gå tørskoet mellem de to bygninger. Denne forbindelsesgang findes stadig. Efter 56 år ophørte plejehjemmet i 1978, og de ældre damer blev meget mod deres vilje overført til “De gamles By” i København.

Ejendommen stod derefter ubenyttet i nogle år, men i 1981-82 blev den overtaget af Trafikministeriet, og den anvendtes af Rådet for større Færdselssikkerhed . Hovedbygningen og den tidligere beboelseslænge, der begge er fra ca. 1830, blev fredet i 1945. Af den gamle Ermelundsvej øvrige huse, er hovedparten opført i 1920′erne, en del dog i 1940-1960′erne. Fra Ermelundsvej blev der i 1927 ført en vej mod øst, Soløsevej, opkaldt efter den sydøstlige udkant af Ermelunden. I skovbrynet nord for Soløsevej har der fra gammel tid løbet Ermelundsstien mod vest og ind i Lyngby samt Soløsestien mod øst, langs Enghaverenden, til den når Klampenborgvej. Disse stier anvendes væsenligst som ridestier.

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 848 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, hvem har gjort det bedst?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her