Logo

parlamentarisme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Parlamentarisme: regeringsform hvorefter regeringen udpeges af statsoverhovedet på en sådan måde at valget kan godtages af parlamentet eller et af dets kamre.

 

Man skelner mellem positiv parlamentarisme, ifølge hvilken regeringen skal have et flertal bag sig ved en tillidsafstemning (fx i Forbundsrepublikken Tyskland), og negativ parlamentarisme, ifølge hvilken regeringen kan blive siddende blot der ikke er flertal mod den ved en tillidsafstemning (fx i Danmark).

 

Parlamentarisme er ofte forbundet med regeringschefens ret til at opløse parlamentet og udskrive nyvalg (således fx i Danmark, men ikke i Norge). Parlamentarisme udvikledes i Storbritannien i 1700-tallet men var først fuldt udviklet ca. 1835. Den bredte sig i sidste halvdel af 1800-tallet til de fleste V-europæiske lande og britisk dominions. I Danmark blev folketingsparlamentarisme anerkendt som politisk grundsætning 1901 (Systemskiftet) og grundlovsfæstet 1953.


Parlamentarisme

Når en ny regering bliver dannet, skal den ikke godkendes af Folketinget. Til gengæld må regeringen ikke have et flertal imod sig. Det vil sige, at en regering godt kan have opbakning i Folketinget, selv om de partier, som er med i regeringen, ikke udgør et flertal i Folketinget. Men hvis 90 eller flere af medlemmerne i Folketinget er imod regeringen, kan regeringen væltes. Det kaldes for parlamentarisme.



 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 968 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?







Effektiv reklame - klik her