Logo

parlament

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

parla'ment: folkerepræsentation i et repræsentativt demokrati. I middelalderen en samling stormænd som kongen rådførte sig med. Parlament som politisk institution har sin rod dels i England hvor det første parlament indkaldtes 1265, dels i Frankrig hvor parlament som delvis politiserende domstole udvikledes fra 1200-tallet.

 

Med parlamentarismens anerkendelse i England ca. 1835 og udbredelsen af det parlamentariske princip til de britisk dominions og de vestlige kontinental-europæiske lande fra sidste halvdel af 1800-tallet fik Parlament en central placering som det vigtigste statsorgan for lovgivning, finanskontrol, politisk debat og kontrol med regeringen.

 

I løbet af 1900-tallet er parlaments position generelt blevet svækket som følge af den stadig øgede anvendes af fuldmagtslovgivning. Samtidig er lovgivningsinitiativet overalt overgået til regeringen; den amerikanske kongres har dog fortsat en central stilling. Parlament er ofte delt i to kamre. Danmark havde tokammersystem fra 1849 til 1953, da Landstinget afskaffedes.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 369 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad laver du på St. Bededag 2024Effektiv reklame - klik her