Logo

Orebygård, Oreby Slot

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Orebygård, Oreby Slot

 

Orebygård Gods

Orebygård 12, 4990 Sakskøbing

Nuværende ejer: Michael Baron Rosenørn-Lehn
Oreby Gods : ager 316 ha / skov 84 ha. / andet 2 ha.
Rodsnæs : ager 314 ha / skov 123 ha / andet 1 ha.
ialt 840 ha (2006)
Ingen offentlig adgang, men slottet kan ses fra Oreby havn.

 

Orebygård: hovedgård NV for Sakskøbing. Kendt fra 1300-tallet. Fra 1775 i slægten (Rosenørn-)Lehns eje, siden 1784 sammen med Berritzgård (til 1922 som baroniet Guldborgland). Den trefløjede hovedbygning, omgivet af grave, er opført 1587 men blev fuldstændig ombygget i renæssancestil 1872-74 for udenrigsminister Otto Rosenørn-Lehn.

 

Slottet med 10 ha. Park m/ tilhørende bygninger blev i 2001 solgt til Hans Michael Jebsen, Hongkong. H.M. Jebsen er leder af familiefirmaet Jebsen og Co.

 

Oreby Slot

Ved indsejlingen til Sakskøbing fjord ligger Oreby.

Har man gæstet stedet en stille sommermorgen når fjorden ligger spejlblank og set den herlige bygning med de mægtige tårne og de pragtfulde renaissancegavle spejle sig i det stille vand, må man give dem ret , der påstår, at Oreby er lollands smukkest beliggende herregård.

Den gamle herregård, nævnt i 1300 tallet hvor ejeren var Erik Sjællandsfar, efter sigende en uægte kongesøn. Hans datter blev gift med en Blaa, og Oreby var derefter i slægten Blaa's besiddelse til ca. 1500, hvor en datter blev gift Bølle, denne familie var på Oreby i ca. 100 år.

 

Under Grevens Fejde blev godsejeren og hans søn ført til Mecklenburg som fanger. De havde godt nok svoret troskab til Grev Christoffer af Oldenburg, men han troede ikke på dem. I deres fravær benyttede folk fra Sakskøbing og andre borgere sig af chancen og plyndrede gården.

Den sidste af slægten Blaa var en datter Birgitte, hun giftede sig med Christoffer Gøye, han byggede en skibbro, så han havde nemmere ved at udskibe sit korn, men det gav ballade med købmændene fra Sakskøbing, de havde i flere år læsset og losset fra havnen i Oreby og nu ville de også bruge den nye skibbro.

 

Orebygård, Oreby Slot

 

Christoffer Gøye og Birgitte Bølle oprettede 1581 et Hospital, et Hospital var den gang ikke noget sygehus, nærmest et alderdomshjem. Hjemmet var til de arbejdere fra godset, som var blevet for gamle til at arbejde. Huset blev bygget i udkanten af Sakskøbing og var beregnet til 5 personer, der, udover husly, fik brænde og penge, mod at de tog en anden fattig ind som medhjælp. I 1852 var huset nedslidt og der blev bygget et nyt.

 

I 1584 blev birgitte Bølle enke, hun drev selv gården videre og hun byggede et helt nyt stuehus, stort og prangende, mest fordi enken på nabo godset, Elisabeth Friis til Berritzgård lige havde bygget et helt nyt hus. De 2 damer var ikke de bedste venner.

 

I 1618 blev Oreby solgt til Rigsråd Jacob Ulfeldt, han havde 17 børn, en af dem, den nok så bekendte Corfitz, der blev gift med Leonora Christine, datter af Christian d.4. To af Jacob Ulfeldts sønner arvede i fællesskab Oreby, efter deres død blev den ældste datter Sofie Ulfeldt enearving, hun besøgte ofte sin tante Leonora Christine Ulfeldt, der efter 20 år i Blåtårn, nu havde fået lov til at leve sine sidste år på det gamle kloster i Maribo.

 

Sofie Ulfeldt var gift Holck og hendes ældste datter arver gården, hun testamentere gården til en brorsøn Grev Holck, han havde været i militæret hele sit liv og trak sig tilbage som Generalmajor, han kedede sig forfærdelig som godsejer, så for at få lidt spænding gik han på jagt, -også på nabogodsets jorder, det harmede især Grev Reventlow på Krenkerup, der gav sine folk ordre til at skyde den grevelige krybskytte, hvis han blev antruffet på ulovlig jagt.

1775 solgte arvingerne Oreby til Godsejer Poul Abraham Lehn, Berritzgård, han var en af de største og rigeste godsejere og af de 2 godser, Oreby og Berritzgård, oprettedes i året 1784 Baroniet Guldborgland. Poul Abraham Lehn blev boende på Berritzgård, mens hans efterkommere alle har boet på Oreby.

 

Orebygård, Oreby Slot.

 

Det andet store navn var Lensbaron Otto Ditlev Rosenørn-Lehn, han var jurist og medlem af både amtsråd og rigsdag, fra 1870-1892 var han tillige Udenrigsminister. I denne periode ombyggede han Oreby fuldstændig, den blev bygget i Frederiksborg stil, med tårne og spir og mange vinduer, kalkstensornamenter og takkede gavle, det hele var meget imponerende, især når man kom sejlende fra Smålandshavet.

 

De 2 efterfølgende Baroner boede på slottet, men den sidst afdøde, Lensbaron Otto Rosenørn-Lehn, boede på "Møllen". Efter at den store vindmølle var blevet solgt, havde man ombygget møllehuset, så det var en fornem beboelse, lige ud til smålandshavet.

 

Orebygård, Oreby Slot

 

Se mere: Oreby

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (9 stemmer)
Siden er blevet set 3.301 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her