Logo

ombudsmand

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder


Ombudsmand: ifølge lov af 11.6.1954 med senere ændringer om Folketingets ombudsmand en af Folketinget valgt juridisk sagkyndig, uafhængig person som påser statens civile og militære forvaltning samt kommunernes forvaltning. Ombudsmanden kan tage administrative afgørelser m.m. op til prøvelse efter klage fra navngivne borgere, organisationer o.l. og kan af egen drift tage en sag op til undersøgelse. Ombudsmanden må ikke være medlem af Folketinget.


Efter hvert folketingsvalg vælger Folketinget en Ombudsmand. Ombudsmandens opgave er at kontrollere statslige og kommunale myndigheder og andre offentlige myndigheder, der har ret til at træffe afgørelser om borgerne. Borgerne kan gå til Folketingets Ombudsmand med en sag, de ønsker undersøgt, og Folketingets Ombudsmand kan også selv tage sager op. Ombudsmanden arbejder uafhængigt af Folketinget.


Ombudsmand, embedsmand, der kontrollerer, at den offentlige forvaltning efterlever gældende ret, se Folketingets Ombudsmand. Betegnelsen bruges også om Forbrugerombudsmanden, Den Europæiske Ombudsmand og rigsombudsmændene på Færøerne og i Grønland. Se også ombudsman.

I middelalderen var en ombudsmand en embedsmand, der varetog kongemagtens interesser i et eller flere herreder, idet han bl.a. bestyrede krongodset, indkrævede skatter og inddrev de bøder, der tilfaldt kongen i straffesager. Fra slutningen af 1200-tallet fik ombudsmanden også militære funktioner. I løbet af middelalderen anvendtes ved siden af ordet ombudsmand betegnelser som foged, høvedsmand og fra 1400-tallet lensmand. Ombudsmænd anvendtes også i et vist omfang i biskoppernes lokalforvaltning.


Ombudsmanden driver også Børnekontoret, hvortil børn kan klage over offentlige myndigheders afgørelser – eller voksne kan klage på et barns vegne. Børnekontoret besøger også institutioner for anbragte m.v. 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 706 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her