Logo

nye venstre, det

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


Det nye venstre, New Left: samlende betegnelse for socialistiske, især marxistiske grupper og retninger der navnlig var aktive i Vesteuropa og USA i 1960erne. Modsat den traditionelle marxisme hævdeden at arbejderklassen i det højt industrialiserede kapitalistiske forbrugssamfund har mistet evnen til oprør mod samfundsmæssig undertrykkelse ved at acceptere materiel velfærd som erstatning for umyndiggørelse og manglende frihed.

 

Nye venstre tog afstand også fra udviklingen i flere socialistiske lande i retning af totalitær, bureaukratisk statskapitalisme. Nye venstres ideer der dannede baggrund for nye politiske demonstrationsformer byggede på tankegange hos teoretikere som Wright Mills, Marcuse, Gorz, Adorno, Habermas og Horkheimer samt teorier om revolutionær strategi og taktik hos Castro, Che Guevara og Mao Zedong. Især Marx' ungdomsværker har påvirket nye venstre, der også har optaget tanker i anarkismen og den utopiske socialisme.

 

Se kritisk universitet, nymarxisme og studenteroprøret. Bevægelsen nåede sit højdepunkt 1967-68 med voldsomme studenteruroligheder, bl.a. Maj-revolten 1968, der rystede det franske samfund, men bevægede sig i 1970erne i traditionel marxistisk retning.

 

........................................................................................................................

 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 179 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• grænsenytte den gavn en forbruger kan have af yderligere ....
• mudderfisk - Amia calva N-amerikansk benfisk hvis svømmeblære fungerer som lunge

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!